Smażone kluski z ziemniakami
gastronomia 19 stycznia 2024 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Smażone kluski z ziemniakami to bardzo ciekawe i co najważniejsze smaczne rozwiązanie kulinarne, które z pewnością przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie. Przepis na ciasto niewiele różni się od klasycznego: spory mogą pojawiać się jedynie co do ilości składników. Wydaje nam się, że można je rozwiązać jedynie w sposób praktyczny. Oznacza to, że po przygotowaniu ciasta na kluski przynajmniej raz z pewnością zrozumiesz właściwe proporcje. Ale wróćmy do naszego przepisu! Lepiej jest przygotować nadzienie (gotowane ziemniaki z cebulą) równolegle z ciastem: zaoszczędzi to czas gotowania. Cóż, wtedy wystarczy uformować knedle i usmażyć je na patelni. Można je oczywiście ugotować, ale proponowana tutaj opcja jest o wiele bardziej apetyczna.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 353,04 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 7,11 g/13,16 g/52,07Danie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo smażenia:olej roślinny – do smakuDo wypełnienia:ziemniaki – 500 gcebula – 100 gmasło – 70 gsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smakuDo testu:mąka – 270-300 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastasól – 1/2 łyżeczki.jajko – 1 szt.woda pitna – 100 mlolej roślinny – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj nadzienie do pierogów. Obierz i umyj ziemniaki. Duże bulwy pokroić na ćwiartki. Ziemniaki włóż do rondla i zalej gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 2
Przygotuj ciasto na kluski. Na stolnicę przesiej 270 g mąki i soli. Zrób wgłębienie na górze. Wbij jajko, wlej wodę i olej roślinny. Dokładnie zagniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto o jednolitej konsystencji (co najmniej 10 minut ręcznie).
Krok 3
W razie potrzeby dodać pozostałą mąkę. Ciasto powinno być dość sztywne, ale wciąż elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Kontynuuj przygotowywanie nadzienia do klusek. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smażyć na 20 g masła na złoty kolor (na średnim ogniu). Odlej wodę z ziemniaków. Zmiażdż bulwy na puree. Dodać resztę masła, sól i pieprz. Zamieszać.
Krok 5
Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto na kluski i rozwałkowujemy cienką warstwą. Za pomocą foremki do ciastek lub szklanki wycinaj koła o średnicy około 7 cm.
Krok 6
W krążki ciasta włóż nadzienie ziemniaczano-cebulowe. Złóż każdy na pół i zaciśnij krawędzie wilgotnymi dłońmi. Staraj się to robić ostrożnie, aby nadzienie nie wypadło podczas gotowania.
Krok 7
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny (warstwa powinna mieć grubość co najmniej 5 mm). Część klusek ułóż z ziemniakami i smaż z jednej strony na złoty kolor.
Krok 8
Odwróć kluski na drugą stronę i smaż. Ułóż na kilku warstwach ręczników papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Przygotuj także pozostałe kluski z ziemniakami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kawałki ciasta nadziewane ziemniakami dobrze znoszą zamrażanie. Ułóż je w jednym rzędzie na plastikowej lub drewnianej desce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Następnie wyjmij, włóż do plastikowej torby i włóż z powrotem do zamrażarki.
PRZY OKAZJI
Smażone kluski z ziemniakami można podawać z kwaśną śmietaną (wersja klasyczna) lub z sosem według uznania. Czosnek, jogurt lub ser są idealne.