Smażone kluski z wiśniami
gastronomia 23 stycznia 2024 r5,00 (2)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Smażone kluski z wiśniami przypadną do gustu wszystkim miłośnikom klasycznej wersji tego dania: pyszna chrupiąca skórka sprawia, że danie staje się prawdziwym przysmakiem! Przepis na ciasto przaśne jest najczęstszy. Z nadzieniem też nie trzeba wiele robić: weź lekko rozmrożone wiśnie, wymieszaj z cukrem i skrobią kukurydzianą. Następnie formujemy kluski i smażymy je na patelni z obu stron. Z czym podać ten kulinarny cud? Z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym lub nawet mlekiem skondensowanym. My jednak lubimy jeść smażone kluski z wiśniami w czystej postaci: dzięki temu lepiej poczujemy smak potrawy.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 253,32 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 40 minut Używany: 4,62 g/7,55 g/42,38Danie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo smażenia:olej roślinny – do smakuDo wypełnienia:mrożone wiśnie bez pestek – 350 gcukier – 60 gskrobia kukurydziana – 1 łyżka. l.Do testu:mąka – 300 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastasól – 1/2 łyżeczki.jajko – 1 szt.woda pitna – 100 mlolej roślinny – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować ciasto na smażone kluski z twarogiem. Mąkę i sól przesiać przez sito na stół warsztatowy lub do szerokiej miski. Zrób wgłębienie na górze.
Krok 2
Wbij jajko, wlej wodę i olej roślinny. Dokładnie zagniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto o jednolitej konsystencji (co najmniej 10 minut ręcznie).
Krok 3
Ciasto powinno być dość sztywne, ale jednocześnie giętkie i plastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Przygotuj nadzienie do pierogów. Zamrożone wiśnie umieścić na szerokim sicie i odstawić na 15 minut do rozmrożenia. Przełożyć do miski. Dodaj cukier i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto na kluski i rozwałkowujemy cienką warstwą. Za pomocą foremki do ciastek lub szklanki wycinaj koła o średnicy około 7 cm.
Krok 6
Pomiędzy krążki ciasta umieść nadzienie wiśniowe. Złóż każdy na pół i zaciśnij krawędzie wilgotnymi dłońmi. Staraj się to robić ostrożnie, aby soczysty nadzienie nie wyciekło podczas gotowania.
Krok 7
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny (warstwa powinna mieć grubość co najmniej 5 mm). Połóż kilka klusek z wiśniami i smaż z jednej strony na złoty kolor.
Krok 8
Odwróć kluski na drugą stronę i smaż. Ułóż na kilku warstwach ręczników papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Przygotuj także pozostałe knedle z wiśniami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ciasto na pierogi z wiśniami należy szczególnie dokładnie uszczypnąć. W przeciwnym razie soczyste nadzienie wycieknie na patelnię, co nie będzie miało najlepszego wpływu na wygląd potrawy.
PRZY OKAZJI
Latem do smażonych pierogów można oczywiście wykorzystać świeże wiśnie. Obieramy, następnie mieszamy z cukrem, skrobią i gotujemy według przepisu.