Smażona kiełbasa gotowana: danie z dzieciństwa i rozwiązanie wielu problemów
Jaki jest sens mówienia o smażonej kiełbasie? O czym będziesz tutaj dyskutować? Nie wypisuj recept! No cóż, w starożytności smażono kiełbasę z biedy, bo nie było mięsa, ale teraz po co? Ale nie mów mi. Po pierwsze, bogaci ludzie do dziś smażą kiełbasę, zjadają ją z przyjemnością i karmią swoje dzieci. Po części jest to hołd złożony własnemu dzieciństwu, po części zaś sposób na szybki, gorący posiłek. Ale to też jest pyszne! Porozmawiajmy o tym, jak prawidłowo smażyć kiełbasę gotowaną, z czym ją jeść i jak ją ugotować w nieoczekiwany i ciekawy sposób.
O czym porozmawiamy w artykule:Smażona kiełbasa sowiecka kiełbasa włoska kiełbasa amerykańska kiełbasa kiełbasa w uzbecious kiełbasa kiełbasa quinel w kiełbasie austriacko-węgierskiej w tancerzu wojennym Romkongbas life hacki
Jeśli odpowiedź na zagadkę „Co to jest – zielone, długie, pachnie kiełbasą” w Twojej głowie nie od razu pojawia się odpowiedź: „Pociąg elektryczny z Moskwy”, to jesteś jeszcze młody. A może nie wiecie, że w ZSRR brakowało kiełbasy i sprzedawano ją głównie w Moskwie. Jeśli pojawiła się okazja, żeby go kupić, kupowali od razu dużo – a potem zjadali go nie tylko na kanapkach, ale także jako danie główne. Porozmawiamy o kiełbasie smażonej, czyli o różnych rodzajach kiełbas. Do smażenia najlepiej nadają się odmiany zawierające tłuszcz – czyli gotowane – wędzone jak krakowskie lub gotowane jak amatorskie. Ale kiełbaski lekarskie, mleczne i inne można też doskonale smażyć bez niczego. A także krew, wątroba, a nawet salceson!
Radziecka smażona kiełbasa
Klasyczne śniadanie radzieckie – jajka sadzone ze smażoną kiełbasą
Najczęściej kiełbasę w ZSRR smażono z jajkami w dwóch wersjach: jajko sadzone i omlet. Dodawali go także do różnych dań z kapusty: przede wszystkim do solanki na patelni – czyli kapusty duszonej z cebulą, czosnkiem i pastą pomidorową. Drugą opcją jest duszona kapusta z ziemniakami w towarzystwie zasmażanej kiełbasy w kostce. Zrobiliśmy makaron z sosem kiełbasianym: kiełbasę pokroiliśmy na mniejsze kawałki, podsmażyliśmy z cebulą i sosem pomidorowym. A jeśli dodaliśmy to do kaszy gryczanej, to zamiast sosu pomidorowego pojawiła się starta marchewka z cebulą, trochę przecieru pomidorowego z wodą i mieszanka mąk do zagęszczenia – otrzymaliśmy sos. Świetnie smakowało także z ryżem i puree ziemniaczanym.
Aha, gotowano też kiełbasę w zupach z warzywami i makaronem lub po prostu w porcjach, chociaż była już ugotowana – tylko po to, żeby odróżnić ją jako danie gorące, a nie zimną przystawkę. Ale mimo to główny hit wśród przepisów na smażone kiełbaski wyglądał prosto. To był pulchny krąg smażonej kiełbasy i kropka.
Włoska smażona kiełbasa
Błędem jest pogląd, że kiełbasę gotowaną smażono wyłącznie w Związku Radzieckim. Przyjrzyjmy się jednemu z najbardziej gastronomicznych krajów świata – Włochom. Słynna włoska kiełbasa gotowana mortadela (jeśli pominąć pistacje, można ją zastąpić wysokiej jakości kiełbasami rosyjskimi, w tym naszą mortadelą). Włosi oczywiście jedzą go najczęściej właśnie w ten sposób – w najcieńszych plasterkach na kanapkach, pokrojeni w kostkę jako przystawka do wina wraz z serami… Ale też go gotują!
Mortadelę często można znaleźć w tradycyjnych daniach południowych Włoch, takich jak placki ziemniaczane. Uważa się, że jest na tyle delikatny w smaku, że nie dominuje nad ziemniakami. Przygotowanie placka ziemniaczanego jest tak proste, jak obieranie gruszek, spróbuj zrobić go z gotowaną kiełbasą z tłuszczem lub wątróbką. Ugotuj 5-6 ziemniaków, rozgnieć je, dodając odrobinę gorącego mleka. Gdy trochę ostygnie, wymieszaj z 3 dużymi jajkami i 200 g sera wędzonego (suluguni, scamorza lub nawet kiełbasa). A teraz nasza (włoska) kiełbasa! Kiełbasę pokrój 150-200 g, szybko podsmaż na suchej patelni – tak, aby nabrała przyjemnego zapachu – i wymieszaj z masą ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Teraz natłuszczamy i posypujemy bułką tartą naczynie do pieczenia, rozprowadzamy na nim masę ziemniaczaną, posypujemy kolejną porcją bułki tartej. Posmaruj cienko pokrojonym masłem (lub rozpuść je i polej krakersami). To wszystko, pozostaje tylko piec – w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. W Emilii-Romanii mortadelę wykorzystuje się jako nadzienie do tortellini. To prawda, że u200bu200bnie smażą tego – ale na próżno byłoby jeszcze smaczniejsze.
Na Sycylii robią klops falsomagro. Przyjrzyjmy się jego „bogatej” wersji. Wołowinę rozbić na bardzo cienką warstwę, posolić i pieprzyć z obu stron. Układa się na niej warstwę mięsa mielonego z tłuszczem o grubości około 1,5 cm, doprawianego solą, pieprzem i czasami suszonymi ziołami. Układa się na nim kilka warstw cienko pokrojonej mortadeli. Wzdłuż krawędzi układane są jajka na twardo i bloki dobrze topiącego się sera, czasem wędzonego. Ostrożnie zwiń i zawiąż sznurkiem kuchennym, aby zapobiec rozpadaniu się podczas gotowania. Roladę smażymy na dużym ogniu na oliwie z oliwek, aż będzie dokładnie rumiana ze wszystkich stron. Następnie zmniejsz ogień, na patelnię wrzuć grubo posiekaną cebulę, lekko podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Zalać bulionem lub wodą i dusić falsomagro pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć bułkę z płynu i odpoczywając pod folią, ubić sos blenderem, dodając kilka kawałków masła, aby sos lekko zagęścić. Z falsomagro usuń sznurek, bułkę pokrój w poprzek na grube kawałki (po przecięciu okazuje się bardzo piękna) i podawaj z sosem.
Amerykańska smażona kiełbasa
Kiełbasa smażona z frytkami w sosie serowo-śmietanowym
Najszybszym sposobem na zrobienie tego dania – które z pewnością będzie hitem dla Twoich dzieci i nastolatków – jest użycie mrożonego bulionu z frytkami. Roztopiony ser żółty (w plasterkach do burgerów) rozpuść w gorącej, gęstej śmietanie, dodając odrobinę czosnku, najlepiej suszonego, utrzymując sos w cieple. Kiełbasę pokroić w kostkę tej samej grubości co ziemniaki, ale może być krótsza. Obtocz w skrobi. Smażyć krążki ziemniaków w głębokim tłuszczu, aż będą chrupiące i układać na ręcznikach papierowych. Bardzo szybko na tym samym oleju podsmażamy kiełbasę na złoty kolor, dodajemy do ziemniaków, mieszamy i układamy na rozgrzanych (to bardzo ważne) talerzach. Polać sosem, najlepiej posypać ugotowaną, chrupiącą smażoną cebulą. Wszystko!
Smażona kiełbasa po uzbecku
I nie śmiej się, rzuć buty i prześlij ten przepis znajomym w Taszkencie. Lepiej idź i po cichu namocz ryż na pilaw w dużej ilości zimnej wody przez 2 godziny. Pyszną tłustą kiełbasę krakowską czy odeską kroimy w dużą kostkę, lekko podsmażamy w naczyniu żaroodpornym do wytopienia się tłuszczu i wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Dodaj ghee (możesz użyć oleju roślinnego, ale nie będzie tak smaczne) i podsmaż średnio posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchewkę (nie startą!) i całe obrane ząbki czosnku, smażymy aż marchewka będzie miękka. Posyp kminkiem i nasionami kolendry, dopraw solą, pieprzem i odrobiną czerwonego chilli i smaż przez kolejną minutę. Zalać gorącą wodą tak, aby przykryła warzywa na 10 centymetrów. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 10 minut. Włóż kiełbasę z powrotem do kotła i umieść namoczony ryż na sicie na wierzchu. Wyrównujemy i w razie potrzeby ostrożnie dolewamy więcej wrzącej wody – woda powinna sięgać górnej warstwy ryżu, ale jej nie zakrywać. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, szczelnie przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, nie otwierając pokrywki. Następnie wyłącz ogień, przykryj kocioł kocem i pozostaw do zaparzenia na 30–50 minut. Wymieszaj, a oto pilaw z kiełbasą o kryptonimie „Przyjaźń Narodów”.
Chińska smażona kiełbasa
W tym daniu zamiast kiełbasy można użyć salceson.
Chiny mają ogromną liczbę kiełbasek zrobionych z najbardziej niesamowitych składników, ale nie ma kiełbasy gotowanej jako takiej. Ale korzystając z tradycyjnych chińskich technologii, można uzyskać doskonały obiad – ryż kiełbasiany. Ryż ugotuj wcześniej: pozostaw go w lodówce, czekając na skrzydełkach. Weź kiełbasę typu ozorek lub lekarz, najpierw pokrój ją w grube plasterki, a następnie, pomagając sobie trochę nożem, rozbij lub rozerwij kiełbasę na dowolne kawałki, które można wygodnie włożyć do ust. Obtocz te kawałki w dowolnej skrobi i szybko usmaż na głębokiej patelni w bardzo gorącej półsuszarce. Wyjmij na papierowe ręczniki i zlej olej z patelni, zachowując kilka łyżek. Drobno posiekaj cebulę, imbir i czosnek, smaż na oleju przez 1 minutę. Dodać kiełbasę i sos ostrygowy (jeśli nie, mieszankę np. sojową i barbecue), zalać odrobiną wody i dusić przez 3 minuty. Dodać ryż, dokładnie wymieszać, podgrzać i podawać.
Ten rodzaj ryżu – ale o zupełnie innym smaku – można ugotować z salsą. Salceson pokroić w średnią kostkę. Oczywiście nie ma potrzeby smażenia na głębokim tłuszczu – salceson dodajemy do już przygotowanych pikantnych warzyw i podgrzewamy, aż galaretka zacznie się topić. Następnie po prostu dodaj ryż i podgrzej.
Austro-węgierska kiełbasa smażona
Głównym daniem narodowym Austrii i Węgier są dwa rodzaje gulaszu (danie gorące z gęstym sosem i zupa gulaszowa). Przygotujmy pierwszą opcję. Aby przygotować gulasz ze smażoną kiełbasą, pokrój cebulę, czosnek i paprykę na średnie kawałki i podsmaż na oleju roślinnym. Dodajemy kostki kiełbasy, która nam smakuje (można wziąć różne resztki, m.in. kaszankę + wędzoną + mleczną) i smażymy. Posypać papryką – powinno być jej dużo, minimum 2 łyżki. l. na 200 g kiełbasy i 300 g warzyw wymieszać i polać sosem pomidorowym. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki według uznania. Podawać z puree ziemniaczanym lub małym makaronem. Gulasz można zaostrzyć, dodając na koniec świeże chili i paprykę lub Tabasco.
Kiełbasa smażona w stylu NRD
W NRD zachowano tradycje kuchni zachodnioniemieckiej, jednak zasoby (niezwykle bogate z punktu widzenia radzieckiego podróżnika) były nadal ograniczone. Dlatego zamiast sznycla cielęcego przyrządzano go z gotowanej kiełbasy. Wykrawać koła o grubości około 1,5 cm, obtaczać w mące, następnie w bułce tartej, mocno dociskając do powierzchni. I smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawane z makaronem w sosie pomidorowym.
Co pasuje do smażonej kiełbasy?
Zielony groszek można podawać jako dodatek do smażonej kiełbasy.
Szczerze mówiąc, łatwiej powiedzieć, z czym nie pasuje. Prawdopodobnie z rybami i owocami morza. No cóż, ze słodkościami – choć miłośnicy kanapek z kiełbasą i dżemem (fuzja powszechna w ZSRR) by się z Wami sprzeczali. Pamiętaj, że jeśli chodzi o wybór partnera, kiełbasa jest kapryśna tylko z geometrycznego punktu widzenia. Co więcej, jest kapryśne tylko w stosunku do siebie: smażone jest w kółko, w dużej kostce, w małej kostce, w grubej kostce lub „zapałkach” – powodzenie potrawy zależy od odpowiedniego formatu.
Powyżej wymieniliśmy już najczęstsze pomysły, ale oto formuły dla Ciebie. 10 najlepszych kombinacji do smażonej kiełbasy:
- Kiełbasa smażona (w kółku) +…