Do przepisu
Aby nadać temu daniu mięsisty smak i więcej sytości, wystarczy podsmażyć kilka kawałków boczku, pokruszyć go i dodać do sałatki.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 45 minutPiekarnikPrażeniePieczenieKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaDrugie danieOwsiankaDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI200 g wyselekcjonowanej kaszy perłowej3 kolorowe słodkie papryki1 puszka (400 g) ciecierzycy konserwowej2 duże czerwone cebule3-4 ząbki czosnku3–4 gałązki bazyliioliwa z oliwek0,5–1 łyżeczka chmeli-sunelisól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Słodką paprykę przekrój wzdłuż na pół i posmaruj skórkę olejem. Cebulę obierz i pokrój wzdłuż w piórka o grubości 1,5 cm. Cebulę posyp oliwą i solą. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem (papryka skórką do góry). Piec przez 20 minut. Paprykę obierz i pokrój w paski.
Krok 2
Kaszę perłową włóż do garnka o grubym dnie i lekko posyp olejem. Postaw na średnim ogniu i smaż, ciągle mieszając, przez 10 minut, aż ziarna będą ciemnobeżowe.
Krok 3
Do kaszy perłowej do smaku dodać ciecierzycę (bez płynu) i chmiel suneli. Zalać 500 ml wrzącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę, około 25 minut.
Krok 4
Do kaszy jęczmiennej dodaj pieczone warzywa i posiekany czosnek, dopraw liśćmi bazylii, oliwą, solą i pieprzem.