Do przepisu
Smażoną cukinię najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną lub majonezem, ziołami i czosnkiem. Oferujemy nową opcję dodatku – sos na bazie miękkiego sera i kwaśnej śmietany z ziołami. Jest bardzo smaczny i pożywny.
Złożoność: łatwo Kalorie: 284,43 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 25 minut Używany: 9,42 g/22,94 g/8,97MikserPrażenieNa patelniŚniadanieKolacjaKolacjaDrugie daniePrzekąskaWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJE4 średnie cukinie200 g kwaśnej śmietany150 g sera feta lub sera żółtego1 pęczek mieszanki warzyw (bazylia, pietruszka, mięta)roztopione masłoświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię (obraną lub nie, według uznania) pokroić w krążki o grubości 1,5–2 cm. Smażyć na patelni z grubym dnem na roztopionym maśle na złoty kolor z obu stron. Można to zrobić wieczorem i po prostu szybko rozgrzać rano. Gotową cukinię posolić i popieprzyć.
Krok 2
W przypadku sosu serowego posiekaj warzywa nożem lub blenderem. Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziołami i kwaśną śmietaną (można to zrobić także poprzedniego wieczoru).
Krok 3
Gorącą cukinię ułożyć na talerzach, polać sosem, popieprzyć i od razu podawać.