Smalec gęsi po niemiecku

Smalec gęsi po niemiecku

gastronomia 24 czerwca 2013 rSmalec gęsi po niemiecku Do przepisu

Słowo „smalec” emanuje czymś rustykalnym. Pamiętam gotowane ziemniaki, jajecznicę na śniadanie… Właściwie to po prostu tłuszcz. Wcześniej przygotowywano go do przyszłego użytku jesienią, kiedy zabijano drób. A teraz gotują coraz więcej, żeby posmarować chlebem…

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia niemieckaPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 3 godziny przed podaniem1 duża, tłusta, niepatroszona gęś 1 duże kwaśne jabłko Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wypatroszyć gęś, zebrać cały tłuszcz ze środka i podrobów, włożyć do zimnej wody, dodając odrobinę soli. Włóż gęś do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Krok 2

Gdy gęś będzie w połowie upieczona, usuń resztki tłuszczu, zanim zacznie brązowieć. Kontynuuj tę czynność, pozostawiając na patelni tyle tłuszczu, ile potrzeba do usmażenia ptaka.

Krok 3

Do rondla włóż świeży tłuszcz, który odpłynął podczas smażenia. Jabłko pokroić na pięć plasterków. Dodaj plasterki jabłka i szczyptę soli.

Krok 4

Tłuszcz rozpuść na małym ogniu, aż stanie się półprzezroczysty, przecedź przez drobne sito i przełóż do małego słoiczka.

Krok 5

Przykryj naoliwionym papierem, a następnie mocnym brązowym papierem (opakowaniowym). Przechowywać w chłodnym miejscu.

PRZY OKAZJI

Bardzo smaczne jest dodanie do gotowego smalcu posiekanego czosnku, smażonej na złoto cebuli, różnych rodzajów mielonej papryki (w tym wędzonej) oraz suszonych ziół: natki pietruszki, majeranku, rozmarynu, bazylii.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja