Smalec gęsi po niemiecku
gastronomia 24 czerwca 2013 r Do przepisu
Słowo „smalec” emanuje czymś rustykalnym. Pamiętam gotowane ziemniaki, jajecznicę na śniadanie… Właściwie to po prostu tłuszcz. Wcześniej przygotowywano go do przyszłego użytku jesienią, kiedy zabijano drób. A teraz gotują coraz więcej, żeby posmarować chlebem…
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia niemieckaPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 3 godziny przed podaniem1 duża, tłusta, niepatroszona gęś 1 duże kwaśne jabłko Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wypatroszyć gęś, zebrać cały tłuszcz ze środka i podrobów, włożyć do zimnej wody, dodając odrobinę soli. Włóż gęś do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Krok 2
Gdy gęś będzie w połowie upieczona, usuń resztki tłuszczu, zanim zacznie brązowieć. Kontynuuj tę czynność, pozostawiając na patelni tyle tłuszczu, ile potrzeba do usmażenia ptaka.
Krok 3
Do rondla włóż świeży tłuszcz, który odpłynął podczas smażenia. Jabłko pokroić na pięć plasterków. Dodaj plasterki jabłka i szczyptę soli.
Krok 4
Tłuszcz rozpuść na małym ogniu, aż stanie się półprzezroczysty, przecedź przez drobne sito i przełóż do małego słoiczka.
Krok 5
Przykryj naoliwionym papierem, a następnie mocnym brązowym papierem (opakowaniowym). Przechowywać w chłodnym miejscu.
PRZY OKAZJI
Bardzo smaczne jest dodanie do gotowego smalcu posiekanego czosnku, smażonej na złoto cebuli, różnych rodzajów mielonej papryki (w tym wędzonej) oraz suszonych ziół: natki pietruszki, majeranku, rozmarynu, bazylii.