Smakowy cukier
gastronomia 12 czerwca 2013 r Do przepisu
Wspaniałym i bardzo potrzebnym preparatem jest cukier smakowy. Przygotowuje się szybko, a efekt zapamiętuje się na długo
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 24 godziny przed podaniem500 g drobnego cukru krystalicznego 50 g nasion anyżu 1 laska cynamonu 2–3 pąki goździków 2 cm świeży korzeń imbiru 3 laski wanilii Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Anyż, goździki i cynamon zawiń w pergamin i susz w piekarniku na małym ogniu w temperaturze 120–140°C przez 15 minut. Utrzeć w moździerzu. Drobno posiekaj laskę wanilii i imbir.
Krok 2
Do moździerza dodać cukier, wanilię i imbir i ponownie wszystko razem zmiksować. Włóż do słoika i odstaw na 12 godzin.
Krok 3
Następnie przesiej cukier przez duże sito. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju, w ciemnym i suchym miejscu. Cukier ten będzie miał najbogatszy smak po 24 godzinach od zmieszania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli masz w swojej kuchennej szafce słoiczek tego cukru, z łatwością możesz zamienić każde śniadanie (a także podwieczorek i kolację) w małe święto. Po prostu posyp nim zwykłe grzanki, płatki owsiane z jabłkami lub sałatkę owocową – i jak cudowne będzie ci się życie!
PRZY OKAZJI
Istnieje inna możliwość przygotowania cukru smakowego, tym razem zwykłego lub gruboziarnistego.
Weź potrzebny aromat i lekko go rozgnieć lub zmiel (może to być ten sam anyż, anyż gwiazdkowaty lub laska cynamonu, ale najlepiej wchłania się zapach laski wanilii przekrojonej wzdłuż na pół) i po prostu włóż go do szczelnie zamkniętego słoika z cukrem. Po 3-4 dniach otrzymasz cukier o niezbyt dominującym aromacie.