Słona ekstrawagancja na patelni: jak smażyć ziemniaki z grzybami, cebulą, skwarkami i przyprawami – okazuje się rewelacyjnie!

Słona ekstrawagancja na patelni: jak smażyć ziemniaki z grzybami, cebulą, skwarkami i przyprawami – okazuje się rewelacyjnie!

Słona ekstrawagancja na patelni: jak smażyć ziemniaki z grzybami, cebulą, skwarkami i przyprawami – okazuje się rewelacyjnie!

Masz dość pustych smażonych ziemniaków i chcesz urozmaicenia? I tu pojawia się pytanie: czym można smażyć ziemniaki? Jeśli samo w sobie jest smaczne i odmiana zostanie odpowiednio dobrana, patelnia ze złotobrązowymi ziemniakami stanie się mile widzianym daniem na Twoim stole.

Z czym smażyć ziemniaki: pieczarki, cebula, skwarki, przyprawy

O czym porozmawiamy w artykule:

• Jakie ziemniaki wybrać do smażenia

• Na jakiej patelni lepiej smażyć ziemniaki?

• Jaki tłuszcz nadaje się do smażenia ziemniaków?

• Jak smażyć ziemniaki z cebulą

• Jak smażyć ziemniaki z grzybami

• Ziemniaki ze skwarkami – smaczne czy szkodliwe?

• Jakich przypraw użyć do smażonych ziemniaków

Jakie ziemniaki wybrać do smażenia

Czasy, kiedy kupowaliśmy ziemniaki nie zastanawiając się nad ich odmianą, już dawno minęły. To pod koniec lat sowieckich na półkach znajdował się produkt pod ogólną nazwą „ser” lub „ziemniaki”. Ale dzisiaj mamy możliwość wyboru. A jeśli planujesz smażyć ziemniaki, nadal lepiej wybrać specjalną odmianę, która jest uprawiana specjalnie do tego celu. Zawiera mniej skrobi, co sprawia, że ​​podczas obróbki cieplnej ziemniaki nie będą się rozpadać, a kawałki zachowają swój kształt.

W sklepach przeznaczenie warzyw korzeniowych jest zwykle wskazane na opakowaniu, a sprzedawcy rynkowi muszą znać odmianę, którą sprzedają. Vineta, Żukowski wczesny, Caprice, Picasso, Riviera, Red Scarlett to odmiany ziemniaków, które najlepiej nadają się do smażenia.

Na jakiej patelni najlepiej smażyć ziemniaki?

Aby Twoje ziemniaki miały złotą, pyszną skórkę, wybierz patelnię z grubym dnem.
Aby ziemniaki miały złotą, pyszną skórkę, wybierz patelnię z grubym dnem.

Smażenie dowolnego produktu wymaga intensywnego ciepła – każdy chce uzyskać złotobrązową skórkę. Patelnia z cienkim dnem zapewni takie podgrzanie szybko, ale jest mało prawdopodobne, że będziesz w stanie równomiernie ugotować potrawę: kawałki mogą pozostać surowe w środku. Dlatego jeśli zależy nam na równomiernie wysmażonych ziemniakach ze złotą, pyszną skórką, wybieramy patelnię z grubym dnem.

Jaki tłuszcz nadaje się do smażenia ziemniaków?

Tłuszcz zwierzęcy, masło, margaryna – ziemniaki można smażyć na dowolnym tłuszczu. Do smażenia możesz użyć oleju według własnego uznania: rafinowany olej roślinny, olej maślany, olej roztopiony. Moim zdaniem najlepiej smakuje ze śmietaną. Gwarantowany jest zarówno aromat, jak i złotobrązowa skórka. A po ugotowaniu będzie zdrowsze, a smak będzie również doskonały. Jeśli wolisz olej roślinny, możesz dodać mały kawałek masła, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Na pewno są ludzie, którzy lubią smażyć ziemniaki ze skwarkami ze słoniny lub ogonem jagnięcym.

A jakie pyszne, aromatyczne ziemniaki zasmażane na tłuszczu kaczym lub gęsim!

Jak smażyć ziemniaki z cebulą

Smażone ziemniaki z cebulą na patelni
Smażone ziemniaki z cebulą na patelni

Musisz wybrać specjalne odmiany ziemniaków do smażenia. Zawiera mniej skrobi, a kawałki pozostaną nienaruszone. Lepiej jest wziąć bulwy o zbliżonych rozmiarach, wtedy słomki lub kostki (w zależności od preferowanej metody cięcia) będą takie same. Nie należy jeść zielonych ziemniaków. Podczas smażenia ziemniaków lepiej jest dodawać cebulę w dwóch etapach: połowę na początku smażenia, a resztę kilka minut przed gotowością.

Do gotowania 3Potrzebne 4 porcje:

czas gotowania: 1 godzina

• ziemniaki średnie – 56 szt. (600700 gramów)

• cebula – 1 szt.

• olej roślinny – 70 ml

• masło – 1 łyżka. l.

• sól do smaku

1. Ziemniaki umyj szczotką, obierz i ponownie umyj. Pokrój w paski lub kostkę i włóż do zimnej wody na 30 minut, aby usunąć jak najwięcej skrobi.

2. Obierz cebulę do smażenia ziemniaków z cebulą i pokrój ją w dogodny dla Ciebie sposób – kostkę, półpierścienie, piórka.

3. Połóż pokrojone ziemniaki na papierowym ręczniku i dobrze osusz: skórka smażonych ziemniaków będzie złocistobrązowa i chrupiąca.

4. Na patelnię z grubym dnem wlać olej roślinny i dodać masło.

5. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, aż masło zacznie wyraźnie skwierczeć i dodaj połowę cebuli. Smażyć na złoty kolor.

6. Dodać ziemniaki, wymieszać i pozostawić na pierwsze 34 minuty. Następnie zamieszaj ponownie. Gotuj na średnim ogniu lub nieco wyższym.

7. Po kilku minutach wymieszaj ziemniaki. Upewnij się, że się nie pali.

8. Po około 810 minut, w połowie smażenia dodać pozostałą cebulę i wymieszać. Dodać sól do smaku i wymieszać.

Kontynuuj gotowanie przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

9. Gdy ziemniaki smażone z cebulą będą gotowe, dodaj sól do smaku.

Jak smażyć ziemniaki z grzybami

Smażone ziemniaki z grzybami na patelni
Smażone ziemniaki z grzybami na patelni

Na Rusi zawsze jedzono grzyby: świeże, suszone, solone, a ostatnio także mrożone. Ziemniaki weszły do ​​naszej diety nie tak dawno temu, ale zaskakująco ziemniaki i grzyby znalazły się na jednej patelni w postaci ukochanego przez wielu dania – smażonych ziemniaków z grzybami! Jest łatwy w przygotowaniu, a przyjemności płynącej z wyjątkowego smaku nie da się porównać z niczym innym.

Jeśli masz w zamrażarce zamrożone grzyby (kurki, borowiki, grzyby miodowe), to za około godzinę będziesz miał na stole pachnące, sycące danie.

Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:

czas gotowania: 1 godzina

• ziemniaki do smażenia – 600 g

• cebula – 1 szt.

• grzyby mrożone – 400 g

• masło roślinne lub roztopione, masło – 80 g (30 g do smażenia grzybów, 50 g do smażenia ziemniaków)

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

• koperek, cebula do podania

1. Ziemniaki umyj, wyszoruj szczotką, obierz i ponownie umyj. Pokrój w małe kostki lub półpierścienie. Włożyć do zimnej wody na 30 minut.

2. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.

3. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić grzyby (nie rozmrażać).

4. Smażyć grzyby 1015 minut, a następnie dodać połowę posiekanej cebuli. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 57 minut, aż cebula będzie lekko złocista. Sól i pieprz do smaku.

5. Podczas gotowania grzybów wyjmij pokrojone ziemniaki z wody i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

6. Na patelnię wlać olej i rozgrzać patelnię z olejem na średnim ogniu. Dodaj ziemniaki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będą gotowe. Pod koniec gotowania dodać sól do smaku.

7. Za 57 minut przed gotowością ziemniaków na patelnię dodaj podsmażone grzyby i resztę posiekanej cebuli. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 57 minut.

Do podania posyp smażonymi ziemniakami z grzybami, koperkiem i zieloną cebulką.

Ziemniaki ze skwarkami – smaczne czy szkodliwe?

Ziemniaki ze skwarkami
Ziemniaki ze skwarkami

Ziemniaki ze skwarkami są niewątpliwie pyszne. Smalec po usmażeniu zamienia się w chrupiące skwarki. Krakersy to białko pozbawione tłuszczu. Rozpatrując je z punktu widzenia składników odżywczych, tłuszcze i białka zwierzęce przynoszą więcej korzyści niż szkód. Gotowanie na tłuszczach zwierzęcych jest znacznie zdrowsze niż gotowanie na rafinowanym oleju roślinnym. Jedyne, czego nie pochwalają dietetycy, to sam rodzaj obróbki cieplnej produktu: smażenie.

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

czas gotowania: 1 godzina

• ziemniaki do smażenia – 600 g

• smalec wieprzowy (świeży, solony) lub tłusty ogon, tłuszcz kaczy – 100 g

• cebula – 1 szt.

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1. Ziemniaki umyj, wyszoruj szczotką, obierz i ponownie umyj. Pokrój w małe kostki lub półpierścienie. Włożyć do zimnej wody na 30 minut.

2. Smalec pokroić w cienkie plasterki i włożyć na zimną patelnię.

3. Postaw patelnię na średnim ogniu i stopniowo podgrzewając, rozpuść, ale nie smaż, smalec. Smalec najpierw stanie się przezroczysty, tłuszcz się wytopi, a skwarki nabiorą złotego koloru. Skwarki należy okresowo przemieszać.

4. Wyjmij ziemniaki z wody i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Ułożyć na patelni ze skwarkami. Zamieszać. Smaż ziemniaki ze skwarkami, aż ziemniaki będą gotowe, około 30 minut.

5. Cebulę pokroić w półpierścienie i dodać do ziemniaków ze skwarkami na 10 minut przed gotowością. Wymieszaj i smaż wszystko razem, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.

6. Posolić i popieprzyć smażone ziemniaki na kilka minut przed ich ugotowaniem, wymieszać. Ziemniaki w gorącym tłuszczu soli bardzo szybko.

Jakich przypraw użyć do smażonych ziemniaków

Smażone ziemniaki nie wymagają dużej ilości przypraw. Wystarczająco dużo soli, zmielonego czarnego pieprzu, trochę liścia laurowego.

Dla tych, którzy lubią jaśniejsze aromaty, można dodać gałązkę rozmarynu. Czosnek (świeży lub suszony), papryka, kminek, tymianek, suszona bazylia nie tylko nie zepsują smaku smażonych ziemniaków, ale odkryją zupełnie nowe odcienie smakowe.

Zielona cebula i koperek zawsze dobrze komponują się ze smażonymi ziemniakami.

Przy okazji

Niektóre gospodynie domowe natychmiast smażą zbiory grzybów, a następnie zamrażają je. Zajmuje znacznie mniej miejsca w zamrażarce, a zimą wystarczy wrzucić go na patelnię i podgrzać.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli duże grzyby (np. borowiki) zamrożono w całości, należy je najpierw trochę (nie całkowicie) rozmrozić i pokroić na kawałki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki smażonePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja