Słoik pełen lekko solonych ogórków: przysmak na każdą okazję

Lekko solone ogórki w słoiku

Lekko solone chrupiące ogórki, ZahodnikLekko solone chrupiące ogórki, Zahodnik Do przepisu

Lekko solone ogórki w słoiku przygotowuje się szybko i bardzo prosto – na tyle, że nawet początkująca gospodyni domowa poradzi sobie z tym zadaniem. Nie są też potrzebne egzotyczne zioła i przyprawy: jedynie liście krzewów wiejskich i chrzan, czosnek, pieprz, goździki i liście laurowe. I oczywiście same ogórki! Wystarczy trzydzieści minut pracy – a już jutro będziesz miał doskonałą przekąskę na każdą okazję. Mała rada: lekko solone ogórki lepiej przygotować w słoiku, jak to mówią, z myślą o dodatku – są zjadane od razu!

Złożoność: łatwo Kalorie: 52,27 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 2,82 g/0,35 g/9,80PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEogórki – 1,5 kg czosnek – 5-6 ząbków liście wiśni – 3 szt. liście porzeczki – 5-6 szt. liście chrzanu – 1-2 szt. koperek – 3 gałązki woda do picia – 2,5 ziela angielskiego groszek – 8-10 szt. goździków – 3-4 liście laurowe – 1 szt. sól – 4 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ogórki do kiszenia w słoiku. Wybieraj małe, zdrowe, mocne owoce o długości 6–7 cm. Umyj je pod bieżącą wodą i dobrze osusz, rozkładając na ręcznikach papierowych.

Krok 2

Obierz ząbki czosnku. Duże można przeciąć na połówki. Liście wiśni, porzeczek i chrzanu oraz koperek umyć i dobrze osuszyć na ręcznikach papierowych.

Krok 3

Umyj dokładnie trzylitrowy słoik, wysterylizuj go dowolną znaną metodą i pozostaw do wyschnięcia. Układamy w nim pionowo przygotowane ogórki, przeplatane ziołami i czosnkiem.

Krok 4

Przygotuj solankę do ogórków. Aby to zrobić, wlej wodę na patelnię. Dodać sól, ziarna pieprzu, pąki goździków i liść laurowy. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.

Krok 5

Zdejmij wrzącą solankę z ognia i natychmiast zalej nią ogórki i zioła znajdujące się w słoiku. Zrób to ostrożnie, aby nie pękło. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Pozostaw na 24 godziny.

Krok 6

Następnego dnia lekko solone ogórki będą gotowe. Przed podaniem należy je dokładnie wystudzić (smakuje lepiej!). Dlatego zamknij słoik z ogórkami plastikową pokrywką i włóż do lodówki na 2 godziny.

PRZYDATNE RADY

Słoik na lekko solone ogórki można sterylizować w kuchence mikrofalowej, jeśli pozwala na to wielkość urządzenia. Najpierw dokładnie umyj pojemnik. Następnie wlej do niego przefiltrowaną wodę i połóż na boku (warstwa wody ma ok. 3 cm). Umieść słoik w kuchence mikrofalowej. Włącz moc 650W. Sterylizuj słoik 2 minuty po zagotowaniu wody.

PRZY OKAZJI

Lekko solone ogórki w słoiku można przygotować z goździkami lub bez. Jeśli nigdy wcześniej nie dodawałeś go do zalewy, spróbuj: owoce nabiorą bardzo ciekawego smaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja