Słodko-kwaśny sos chili
Olga Stikhareva 30 września 2021 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pyszny sos dla miłośników pikantnego, słodkiego i kwaśnego jednocześnie. Ostrość w tym przypadku będzie oczywiście zależeć od Twoich preferencji. Jeśli chcesz ostrzejszy sos, dodaj więcej ostrej papryki i odwrotnie. Ale im ostrzejsze, tym smaczniejsze.
Złożoność: przeciętny Porcje: 24 Gotowanie: 50 minutMikserGotowanieKonserwowaniePustySos, dressingSKŁADNIKI NA 24 PORCJIpapryka 300 gostra papryka 70 gwoda 300mlcukier 120 grczosnek 30 grocet ryżowy 100 mlsos rybny 3 łyżki.sól 0,5 łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ostra papryka obierz z nasion (pamiętaj o założeniu rękawiczek). Posiekaj paprykę i czosnek. (70 g mielonej papryki i 300 g papryki w czystej postaci, bez nasion i łodyg).
Krok 2
Do mieszanki warzywnej dodaj cukier, sól i wodę. Uderz blenderem. Dodaj ocet ryżowy. Postaw na ogniu i gotuj od momentu zagotowania przez 15 minut na dużym ogniu.
Krok 3
Zdjąć z ognia i ponownie zmiksować blenderem. Sos stanie się gładszy i gęstszy. Dodaj sos rybny. Podpal ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 4
Gotowy sos wlać do wyparzonych słoików i zwinąć. Wyszły 4 słoiczki o pojemności 180 ml.
Krok 5
Konsystencja sosu jest średnio gęsta.