Słodko-kwaśny sos agrestowy
galenka-1 14 lipca 2015 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sos ten doskonale nadaje się do dań mięsnych. Nie mniej wspaniały jako sos do sałatek z młodego groszku, sałatek warzywnych, pieczonych plasterków bakłażana lub cukinii, z kawałkami świeżej pity.
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 10 minutMikserZamrażanieKuchnia kaukaskaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJILekko niedojrzały, jędrny czerwony agrest – 800 gPęczek kolendry, zielona bazylia, koperek (2:1:1)Cukier, posiekany świeży czosnek, mielona kolendra i kminek do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przełóż umyty agrest i warzywa przez maszynę do mięsa lub zmiel je w blenderze do różnych pojemników.
Krok 2
Powstały płynny przecier jagodowy zmiel przez sito lub gazę, aby oddzielić nasiona agrestu.
Krok 3
Wymieszaj przecier owocowy i przecier zielony. Dodać cukier, przyprawy, drobno posiekany czosnek. Wymieszaj, wlej sos do szklanego słoika, pozostaw do zaparzenia w lodówce na 2 godziny. Podawać w osobnym naczyniu ze smażonym mięsem i świeżymi warzywami lub polać tym sosem sałatkę ze świeżych ziół.