Słodko-kwaśna przyprawa na bazie winogron i chili
gastronomia 03 grudnia 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg dużych różowych winogron 2 duże, niezbyt ostre papryczki chili 1 duża pomarańcza 3 duże cytryny 2 łyżki. l. ocet balsamiczny 350 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń winogrona z gałązek. Każdą jagodę przekrój na pół i usuń nasiona za pomocą wsuwki lub wykałaczki.
Krok 2
Papryczki chilli przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i błony. Połówki również przekrój wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na 1 cm kawałki.
Krok 3
Usuń skórkę z pomarańczy i 1 cytryny za pomocą obieraczki do warzyw. Ze wszystkich owoców cytrusowych odetnij skórkę, aby miąższ był widoczny.
Krok 4
Filety z cytrusów pokroić w plasterki pomiędzy foliami, zachowując wypływający sok. Każdy filet przekrój na pół.
Krok 5
W szerokim rondlu wymieszaj sok z cytrusów, ocet balsamiczny, cukier i 70 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować, aż cukier się rozpuści.
Krok 6
Dodaj skórkę i chili i gotuj przez 5 minut. na bardzo małym ogniu. Dodać winogrona i filety z cytrusów, delikatnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia na maksymalnym ogniu, gotować 1 minutę, zdjąć z ognia, ostudzić ponownie przez 1 godzinę, zagotować i ostudzić jeszcze 2 razy. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zamknąć. Podawać do serów i drobiu.