Słodko-kwaśna przyprawa na bazie winogron i chili

Słodko-kwaśna przyprawa na bazie winogron i chili

gastronomia 03 grudnia 2013 rSłodko-kwaśna przyprawa na bazie winogron i chiliSłodko-kwaśna przyprawa na bazie winogron i chili Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg dużych różowych winogron 2 duże, niezbyt ostre papryczki chili 1 duża pomarańcza 3 duże cytryny 2 łyżki. l. ocet balsamiczny 350 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Usuń winogrona z gałązek. Każdą jagodę przekrój na pół i usuń nasiona za pomocą wsuwki lub wykałaczki.

Krok 2

Papryczki chilli przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i błony. Połówki również przekrój wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na 1 cm kawałki.

Krok 3

Usuń skórkę z pomarańczy i 1 cytryny za pomocą obieraczki do warzyw. Ze wszystkich owoców cytrusowych odetnij skórkę, aby miąższ był widoczny.

Krok 4

Filety z cytrusów pokroić w plasterki pomiędzy foliami, zachowując wypływający sok. Każdy filet przekrój na pół.

Krok 5

W szerokim rondlu wymieszaj sok z cytrusów, ocet balsamiczny, cukier i 70 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować, aż cukier się rozpuści.

Krok 6

Dodaj skórkę i chili i gotuj przez 5 minut. na bardzo małym ogniu. Dodać winogrona i filety z cytrusów, delikatnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia na maksymalnym ogniu, gotować 1 minutę, zdjąć z ognia, ostudzić ponownie przez 1 godzinę, zagotować i ostudzić jeszcze 2 razy. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zamknąć. Podawać do serów i drobiu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja