Słodkie pomidory konserwowe

Słodkie pomidory konserwowe

Yuna 10 sierpnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Słodkie pomidory w puszkach to oryginalny preparat, który przypadł do gustu wielu osobom. I żadnych „deserowych” opowieści: to właśnie przystawka, którą podaje się w odpowiednim momencie i w odpowiednim otoczeniu (pikantne zioła, pikle i marynaty). Cukier w tym przepisie raczej równoważy sól, pikantne nuty ostrej papryki, a także kwaskowatość pomidorów, która nie pozwala „zwyciężyć” słodyczy. Najlepiej w ten sposób konserwować średniej wielkości, mocne i mięsiste pomidory, np. śliwkowe. Nawiasem mówiąc, jeśli weźmiesz czerwone i żółte, przystawka również okaże się bardzo piękna.

Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 24 godzinyKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJImałe mocne pomidory – 1,5 kgczosnek – 4 ząbkisłodka papryka – 1/2 małego strąkagoździki – 1 szt.groszek ziele angielskie – 4 szt.sól – 1 łyżka. l.cukier – 180 gkwas cytrynowy – 1 łyżeczka. bez góryostra papryka – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj pomidory do konserw. Umyj je i osusz papierowymi ręcznikami. Następnie nakłuj każdy owoc wykałaczką u nasady szypułki, aby nie pękł pod wpływem wysokiej temperatury.

Krok 2

Przygotuj słoiki i pokrywki na pomidory. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.

Krok 3

Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy wzdłuż na 2-3 plasterki. Paprykę słodką myjemy i kroimy w cienkie paski. Do słoików włóż czosnek, słodką i ostrą paprykę. Rozłóż na nich równomiernie goździki i ziele angielskie.

Krok 4

Napełnij szczelnie słoiki przygotowanymi pomidorami. W czajniku zagotuj wodę (około 1,5 litra). Polej nim pomidory w słoikach. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

Krok 5

Spuść wodę ze słoików na patelnię przez specjalne pokrywki z otworami. Dodaj sól i cukier i zagotuj na dużym ogniu. Dodaj kwas cytrynowy i trzymaj na ogniu, aż się rozpuści.

Krok 6

Wlać powstałą marynatę do słoików z pomidorami i zwinąć. Odwróć się na złożony ręcznik i owiń grubym kocem lub kocem. Całkowicie ostudź.

PRZYDATNE RADY

Jeśli nie chcesz zawijać puszek słodkich pomidorów z puszki w kocyk lub uważasz, że ta metoda jest zawodna, wysterylizuj je w garnku z wodą (15 minut dla słoików litrowych, 25 minut dla słoików trzylitrowych).

PRZY OKAZJI

Przed podaniem na talerzu ułóż słodkie pomidory z puszki i udekoruj natką pietruszki lub estragonem – zioła te idealnie podkreślą jasny charakter przekąski.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja