Słodkie pomidory konserwowe
Yuna 10 sierpnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Słodkie pomidory w puszkach to oryginalny preparat, który przypadł do gustu wielu osobom. I żadnych „deserowych” opowieści: to właśnie przystawka, którą podaje się w odpowiednim momencie i w odpowiednim otoczeniu (pikantne zioła, pikle i marynaty). Cukier w tym przepisie raczej równoważy sól, pikantne nuty ostrej papryki, a także kwaskowatość pomidorów, która nie pozwala „zwyciężyć” słodyczy. Najlepiej w ten sposób konserwować średniej wielkości, mocne i mięsiste pomidory, np. śliwkowe. Nawiasem mówiąc, jeśli weźmiesz czerwone i żółte, przystawka również okaże się bardzo piękna.
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 24 godzinyKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJImałe mocne pomidory – 1,5 kgczosnek – 4 ząbkisłodka papryka – 1/2 małego strąkagoździki – 1 szt.groszek ziele angielskie – 4 szt.sól – 1 łyżka. l.cukier – 180 gkwas cytrynowy – 1 łyżeczka. bez góryostra papryka – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj pomidory do konserw. Umyj je i osusz papierowymi ręcznikami. Następnie nakłuj każdy owoc wykałaczką u nasady szypułki, aby nie pękł pod wpływem wysokiej temperatury.
Krok 2
Przygotuj słoiki i pokrywki na pomidory. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 3
Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy wzdłuż na 2-3 plasterki. Paprykę słodką myjemy i kroimy w cienkie paski. Do słoików włóż czosnek, słodką i ostrą paprykę. Rozłóż na nich równomiernie goździki i ziele angielskie.
Krok 4
Napełnij szczelnie słoiki przygotowanymi pomidorami. W czajniku zagotuj wodę (około 1,5 litra). Polej nim pomidory w słoikach. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
Krok 5
Spuść wodę ze słoików na patelnię przez specjalne pokrywki z otworami. Dodaj sól i cukier i zagotuj na dużym ogniu. Dodaj kwas cytrynowy i trzymaj na ogniu, aż się rozpuści.
Krok 6
Wlać powstałą marynatę do słoików z pomidorami i zwinąć. Odwróć się na złożony ręcznik i owiń grubym kocem lub kocem. Całkowicie ostudź.
PRZYDATNE RADY
Jeśli nie chcesz zawijać puszek słodkich pomidorów z puszki w kocyk lub uważasz, że ta metoda jest zawodna, wysterylizuj je w garnku z wodą (15 minut dla słoików litrowych, 25 minut dla słoików trzylitrowych).
PRZY OKAZJI
Przed podaniem na talerzu ułóż słodkie pomidory z puszki i udekoruj natką pietruszki lub estragonem – zioła te idealnie podkreślą jasny charakter przekąski.