Słodkie marynowane buraki
gastronomia 11 września 2008(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 158,70 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,55 g/0,16 g/40,12MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIgoździki – 4 pąkimałe buraki – 1 kgcynamon – 1 laskacukier – 250 gsól – 1 łyżeczka.ocet winny – 1 lpieprz czarny – 4 groszki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na patelnię wlać ocet, dodać sól, cynamon, pieprz, goździki i cukier. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Krok 2
Buraki umyj (ale nie obieraj), włóż je do marynaty i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie wyjąć z marynaty, obrać i pokroić w kostkę. Buraki ułożyć w sterylnych słoikach, pozostawiając 2,5 cm wolnego brzegu. Marynatę zagotuj ponownie i polej nią buraki. Zamknąć słoiki hermetycznie. Buraki będą gotowe za 3 tygodnie. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.