Słodki poczęstunek na zimę

Słodki poczęstunek na zimę

Tatiana Neblandinka 31 sierpnia 2015 r4,33 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzLecho „Ulubiony” Do przepisu

Przygotowanie słodkiego lecho na zimę według naszego przepisu to dobry pomysł, niezbyt pracochłonny i niezbyt czasochłonny. Ale każdy, kto zdecyduje się przetestować tę wersję w działaniu, otrzyma doskonałą przystawkę na zimno, którą można podawać nie tylko na codziennym stole, ale także na świątecznym. I niech nie przestraszy Was słowo „słodki” w nazwie dania: oddaje ono jedynie ogólny smak, bo duża ilość pomidorów na pewno zapobiegnie przekształceniu się preparatu w deser. Próbując tego lecho, wyraźnie „usłyszysz” przyjemne korzenne nuty z lekką kwaskowatością, co nadaje przekąsce szczególnego wyrafinowania.

Złożoność: łatwo Kalorie: 72,54 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 1,14 g/3,49 g/9,07Maszynka do mięsaKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpomidory – 2 kgsłodka papryka – 2 kgcukier – 200 gsól – 2 łyżeczki.olej roślinny – 150 mlocet stołowy (9%) – 50 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj pomidory na lecho. Umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń podstawy łodyg. Przełóż przygotowane pomidory przez maszynę do mięsa.

Krok 2

Paprykę słodką na lecho umyj i osusz. Owoce przekrój na połówki, usuń łodygi, nasiona i błony. Miąższ pokroić w małe plasterki lub paski.

Krok 3

Do rondla wlać pomidory zmielone przez maszynę do mięsa. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodaj cukier, sól i olej roślinny.

Krok 4

Zagotuj zawartość patelni i gotuj przez 3 minuty. Dodaj paprykę i gotuj przez 15-20 minut po ponownym zagotowaniu na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj.

Krok 5

Do lecho wlać ocet. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia. Powstałe słodkie lecho włóż do suchych, wysterylizowanych słoików i zamknij. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na zimę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Aby przygotować to lecho, wybierz duże, mocne, mięsiste strąki słodkiej papryki. Aby przekąska wyglądała piękniej na stole, weź owoce w różnych kolorach (czerwony, żółty, zielony).

PRZY OKAZJI

Jeśli martwisz się, czy to lecho dobrze wytrzyma zimowanie poza lodówką, rozłóż mieszankę warzywną do słoików i sterylizuj przez 10–15 minut

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja