Słodki poczęstunek na zimę
Tatiana Neblandinka 31 sierpnia 2015 r4,33 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przygotowanie słodkiego lecho na zimę według naszego przepisu to dobry pomysł, niezbyt pracochłonny i niezbyt czasochłonny. Ale każdy, kto zdecyduje się przetestować tę wersję w działaniu, otrzyma doskonałą przystawkę na zimno, którą można podawać nie tylko na codziennym stole, ale także na świątecznym. I niech nie przestraszy Was słowo „słodki” w nazwie dania: oddaje ono jedynie ogólny smak, bo duża ilość pomidorów na pewno zapobiegnie przekształceniu się preparatu w deser. Próbując tego lecho, wyraźnie „usłyszysz” przyjemne korzenne nuty z lekką kwaskowatością, co nadaje przekąsce szczególnego wyrafinowania.
Złożoność: łatwo Kalorie: 72,54 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 1,14 g/3,49 g/9,07Maszynka do mięsaKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpomidory – 2 kgsłodka papryka – 2 kgcukier – 200 gsól – 2 łyżeczki.olej roślinny – 150 mlocet stołowy (9%) – 50 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj pomidory na lecho. Umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń podstawy łodyg. Przełóż przygotowane pomidory przez maszynę do mięsa.
Krok 2
Paprykę słodką na lecho umyj i osusz. Owoce przekrój na połówki, usuń łodygi, nasiona i błony. Miąższ pokroić w małe plasterki lub paski.
Krok 3
Do rondla wlać pomidory zmielone przez maszynę do mięsa. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodaj cukier, sól i olej roślinny.
Krok 4
Zagotuj zawartość patelni i gotuj przez 3 minuty. Dodaj paprykę i gotuj przez 15-20 minut po ponownym zagotowaniu na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj.
Krok 5
Do lecho wlać ocet. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia. Powstałe słodkie lecho włóż do suchych, wysterylizowanych słoików i zamknij. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na zimę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Aby przygotować to lecho, wybierz duże, mocne, mięsiste strąki słodkiej papryki. Aby przekąska wyglądała piękniej na stole, weź owoce w różnych kolorach (czerwony, żółty, zielony).
PRZY OKAZJI
Jeśli martwisz się, czy to lecho dobrze wytrzyma zimowanie poza lodówką, rozłóż mieszankę warzywną do słoików i sterylizuj przez 10–15 minut