Słodka uczta na Wielki Post: ciasto miodowe od Aleksandra Selezniewa

Słodka uczta na Wielki Post: ciasto miodowe od Aleksandra Selezniewa

Słodka uczta na Wielki Post: ciasto miodowe od Aleksandra Selezniewa

Aleksander Selezniew 05 kwietnia 2024 r

Bez mleka, bez masła, bez jajek, tylko woda, mąka i olej roślinny. Można jeść w czasie Wielkiego Postu i nie dręczyć się poczuciem winy. Będziesz zaskoczony, jakie to smaczne i proste.

Zaletą wyrobów z chudego ciasta jest to, że są trwalsze i konserwowane olejem roślinnym. I łatwiej jest przygotować wypieki wielkopostne: skoro w cieście nie ma jajek, to znaczy, że nie trzeba niczego ubijać, ale gdy na przykład przygotowuje się tradycyjny biszkopt, jajka trzeba ubijać przez co najmniej przynajmniej dziesięć minut.

Cóż, z tego ciasta można zrobić prawie wszystko tak samo, jak z ciasta tradycyjnego, ponieważ być może każdy rodzaj wypieków ma chudy odpowiednik. Zatem ludzie przestrzegający postu nie mają powodów do gastronomicznej przygnębienia.

Jeśli zmieszamy cukier z wodą lub sokiem (pomarańczowym, ananasowym, wiśniowym), dodamy olej roślinny, podgrzejemy i zagniecimy z mąką i proszkiem do pieczenia, otrzymamy ciasto przypominające ciasto naleśnikowe, tylko gęste. Wypieka się z niego doskonałe chude ciastka, szczególnie smaczne, jeśli dodasz orzechy, suszone owoce i jagody w puszkach.

Ciasto francuskie też może być chude – wystarczy zamiast masła użyć margaryny, ale jajka i tak nie są tam potrzebne.

Zagnieść ciasto z sokiem wiśniowym
Zagnieść ciasto z sokiem wiśniowym

Z tego ciasta można zrobić doskonały strudel, słodki lub nie.

240 g mąki, 120 g wody, 40 g oleju roślinnego i szczypta soli, zagnieść, rozwałkować – otrzymujemy bazę do strudla, którego nadzieniem mogą być nie tylko tradycyjne jabłka czy wiśnie, ale także kapusta, buraki lub na przykład kasza gryczana z grzybami.

Strudel z burakami
Strudel z burakami

Zagnieść wodę z mąką, dodać odrobinę oleju roślinnego, szczyptę soli i kilka łyżek wódki – i otrzymamy ciasto tak zwarte, że trzeba je wyrabiać rękami.

Ciasto odstawiamy na chwilę, cienko rozwałkowujemy, kroimy we wstążki, smażymy na głębokim tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami – mamy pyszny, chudy chrust.

Ciasto na chrust wrzucamy na wrzący olej
Ciasto na chrust wrzucamy na wrzący olej

Można też upiec naleśniki z chudego ciasta – zamiast mleka weź sok pomarańczowy lub marchewkowy, wymieszaj z cukrem, solą, mąką i olejem roślinnym i upiecz naleśniki. Wyjdą trochę twarde i gumowate, ale jeśli upieczesz je bardzo cienko, a następnie owiniesz je jakimś nadzieniem, wyjdzie bardzo pikantne.

Pieczemy naleśniki z sokiem z marchwi
Pieczemy naleśniki z sokiem z marchwi

Jednym słowem z chudego ciasta można upiec mnóstwo pysznych rzeczy. Dziś proponuję Wam jeden z moich ulubionych sposobów wykorzystania tego ciasta – wielkopostne pierniczki miodowe.

Przepis na wielkopostne pierniki miodowe od Aleksandra Selezniewa

Układ produktów na wielkopostne pierniki miodowe od Aleksandra Selezniewa
Układ produktów na wielkopostne pierniki miodowe od Aleksandra Selezniewa

Aby przygotować, potrzebujesz:

cukier – 200 g

woda lub dowolny słodki sok – 250 ml

miód – 2 łyżki. l.

olej roślinny – pół szklanki

mąka – 1,5 szklanki

kakao – 2 łyżki. l.

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.

cynamon – 1 łyżeczka.

kolendra – 0,5 łyżeczki.

suszone owoce – pół szklanki

orzechy – pół szklanki

1. Wymieszaj cukier, wodę lub sok, dodaj miód i pół szklanki oleju roślinnego. Ogrzać mieszaninę do 60°C.

Podgrzana mieszanina cukru, wody, miodu i oleju roślinnego
Podgrzana mieszanina cukru, wody, miodu i oleju roślinnego

2. Oddzielnie wymieszaj przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kolendrą.

Zmieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon na chudy piernik
Zmieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon na chudy piernik

3. Używając trzepaczki lub miksera, ubij mieszaninę cukru i mąki. W tym czasie do ciasta dodajemy pół szklanki rodzynek (suszone morele, figi lub wszystkie na raz) oraz pół szklanki drobno posiekanych orzechów.

Ciasto wymieszaj z suszonymi owocami i orzechami
Ciasto wymieszaj z suszonymi owocami i orzechami

4. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ciasto wkładamy do formy silikonowej (ja używam prostokątnej formy silikonowej, jednak forma do pieczenia pierników miodowych może być dowolna) i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

Ciasto włożyć do naczynia do pieczenia pierników wielkopostnych
Ciasto włożyć do naczynia do pieczenia pierników wielkopostnych

5. Wierzch gotowego piernika można posmarować konfiturą żurawinową, morelową lub truskawkową. Jeszcze lepiej jest przygotować galaretkę jagodową: zagotować jagody z cukrem, dodać żelatynę i polać nią piernik. Dzięki temu piernik będzie nie tylko smaczny, ale i lśniący.

Gotową galaretkę jagodową wylewamy na gotowe pierniki
Gotową galaretkę jagodową wylewamy na gotowe pierniki

Opcje: Jeśli do ciasta na piernik dodasz trochę (100-120 g) startej marchewki, otrzymasz doskonałe ciasto marchewkowe. Otóż, jeśli zamiast marchewki wmasujemy w ciasto 75 g buraków, to nasz piernik nabierze przyjemnego koloru, ale nie poczujemy w nim nieodpowiedniego na deser smaku buraków.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #Aleksander Selezniew #domowa cukiernia #post #piernik #Ciasto wielkopostne #deser miodowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja