Słodka pasta figowa
gastronomia 30 kwietnia 2012(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 148,20 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Używany: 3,33 g/5,52 g/22,68DeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJIfigi – 200 gbanan – 1 szt.nerkowce – 50 gtrochę płynnego miodusok z 1/4 cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Figi posiekaj i zmiksuj w blenderze z bananem, sokiem z cytryny i miodem. Orzechy nerkowca zmiel, dodaj około połowę do masy figowej i ponownie zmiksuj w blenderze. Kontynuuj dodawanie po trochu orzechów nerkowca, mieszając orzechy z mieszaniną w blenderze. Przełożyć pastę do szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce przez 5 – 6 dni. Pastę figową można zjeść z tostami pszenno-żytnimi, serem lub solo jako dżem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przyjemność bez wyrzutów sumienia: przepis wygląda jak cytat z książki o zdrowym odżywianiu. Ta pasta figowa może zastąpić każdy pyszny i niezdrowy tłusty deser, nie szkodząc przy tym Twojej sylwetce.