Śliwki w słodkim rumie
Do przepisu
Puste „dwa w jednym”. Powstały płyn można pić jako likier lub maczać w wypiekach. A śliwki sprawdzają się jako przystawka do serów, deser lub dekoracja dań.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg dojrzałych śliwek 200 g brązowego cukru 1 butelka (750 ml) złotego rumu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń pestki ze śliwek. Umieść śliwki w 2-litrowym słoiku.
Krok 2
Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i rozpuścić. Gotuj, aż syrop zmieni kolor na złoty. Gorącym syropem zalać śliwki i wymieszać.
Krok 3
Wlać rum i wymieszać. Przykryć kawałkiem pergaminu, zawiązać sznurkiem i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 1 miesiąc, a najlepiej na 3 miesiące.