Śliwki marynowane z czosnkiem
Elena Iwanowa 04 czerwca 2015 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Wspaniała przystawka i doskonały dodatek do mięs.
Złożoność: łatwo Porcje: 12 Gotowanie: 13:00MarynowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJIśliwka do smakuwoda – 700 mlcukier – 300 gocet 9% – 100 mlgoździki – 5 szt.ziele angielskie – 8 szt.czosnek do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Śliwki (odmiana węgierska) umyć i dobrze osuszyć. Każdą śliwkę przekrój w poprzek. Za pomocą małego widelca ostrożnie usuń pestki.
Krok 2
Obierz czosnek, przekrój każdy ząbek na pół, jeśli pokroisz tylko małe ząbki.
Krok 3
Do każdej śliwki włóż 1 ząbek czosnku. Umieścić (luźno) w półlitrowych słoikach.
Krok 4
Przygotuj marynatę (na 4 półlitrowe słoiki). Połącz cukier, ocet, przyprawy i gotuj od momentu zagotowania przez 3 minuty.
Krok 5
Zalać wrzącą marynatą śliwki. Całkowicie ostudzić. Następnie odcedź marynatę i zagotuj. Wlać do słoików, przykryć pokrywkami i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Krok 6
Po upływie tego czasu wlej marynatę z powrotem na patelnię, zagotuj, napełnij słoiki i przekręć kluczyk. Studzimy w temperaturze pokojowej, odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.
Krok 7
Smacznego!