Śliwki marynowane z czosnkiem
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 90,00 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 15 minutMarynowaniePustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI650 g śliwek2 groszki ziele angielskie250 gramów wodycukier – 150 gocet – 30 mlgoździkczosnek – 1 główka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
1. Umyj śliwki, pokrój je i usuń pestki. Czosnek podziel na ząbki i obierz. Do każdej śliwki włóż ząbek czosnku. Umieść śliwki w słoikach. 2. Zagotuj wodę z cukrem, octem i przyprawami. Gorącym syropem zalej śliwki i odstaw na noc. Następnego dnia syrop odcedzić, ponownie zagotować i zalać śliwkami. Zamknij słoiki i przechowuj.