Śliwki marynowane z czosnkiem
gastronomia 07 września 2009(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 870,00 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 5,20 g/0,00 g/212,40MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEpąki goździków – 3 szt.groszek ziele angielskie – 6 szt.ocet – 100 mlcukier – 300 gśliwki – 2 kgczosnek – 2-3 główkiwoda – 750 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki, wykonaj nacięcie z boku i usuń pestki. Czosnek podziel na ząbki i obierz. Zamiast pestki do każdej śliwki włóż ząbek czosnku.
Krok 2
Umieść śliwki w wysterylizowanych słoikach.
Krok 3
Zagotuj wodę z cukrem, octem i przyprawami. Gorącym syropem zalej śliwki i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź marynatę, zagotuj ponownie i polej śliwkami. Zamknij słoiki i przechowuj.