Śledź pod futrem w tartalkach

Śledź pod futrem w tartalkach

gastronomia 14 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz„Śledź pod futrem” w tartalkach Do przepisu

Śledź pod futrem w tartalkach to jedna z porcji tej słynnej sałatki, którą wielu woli od tradycyjnej. Dlaczego tak jest? Po pierwsze, jest to wygodne, ponieważ podczas krojenia sałatki i przenoszenia jej na porcje talerze warstwy często się rozpadają. Po drugie, jest po prostu piękny, zwłaszcza jeśli składniki ułożysz warstwami w przezroczystych, szerokich szklankach lub na spodeczkach przez kulinarne krążki. Ale nawet w tartalkach „śledź pod futrem” również wygląda bardzo elegancko. Przepis na taką przekąskę nie jest zbyt skomplikowany, dlatego nawet początkujący kucharze poradzą sobie z nią całkiem nieźle.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 195,46 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 9,48 g/11,17 g/14,05SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIburaki – 200 gziemniaki – 200 gmarchewka – 150 gjaja C1 – 4 szt.filet śledziowy – 200 gcebula czerwona – 130 gocet jabłkowy – 2 łyżki. l.koperek – 1 gałązkamajonez – 50 gtartaletki – 8 szt.koperek do dekoracji – do smakusól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na śledzie pod futrem. Buraki dokładnie umyj szczotką, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Zawinąć w folię i piec w temperaturze 190°C przez godzinę. Całkowicie ostudź.

Krok 2

Ziemniaki i marchewkę na „śledź pod futrem” dokładnie myjemy szczotką i gotujemy do miękkości (25–30 minut). Odcedź warzywa korzeniowe i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Krok 3

Jajka włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Ochłodzić bieżącą wodą. Śledzie pokroić w drobną kostkę, usuwając po drodze drobne ości. Koperek umyj, osusz i posiekaj.

Krok 4

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Włóż do miski i dodaj ocet jabłkowy. Pozostaw na 10 minut, następnie dodaj śledzie. Buraki, ziemniaki i marchewkę obierz, następnie zetrzyj na średniej tarce. Jajka obierz i rozgnieć tłuczkiem do puree, odkładając 2 żółtka.

Krok 5

Ziemniaki wymieszać z łyżką majonezu i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Rozłóż pomiędzy tartaletki. Następnie ułóż śledzie i cebulę. Przykryj odrobiną majonezu.

Krok 6

Ułóż warstwy marchewki, jajek i buraków. Każdą z nich doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i smarujemy majonezem. Posyp powierzchnię pokruszonymi żółtkami. Można ozdobić zielenią.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby starta marchewka i buraki nie puściły zbyt dużo soku, należy je dokładnie wycisnąć i dopiero wtedy układać je w tartaletki w kolejności podanej w przepisie.

PRZY OKAZJI

Tartaletki na „śledź pod futrem” można kupić w sklepie lub przygotować je samodzielnie, korzystając z gotowego ciasta kruchego lub własnego wyrobu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja