Śledź pod futrem w lawaszu

Śledź pod futrem w lawaszu

gastronomia 09 grudnia 2023 r4,67(3)Dodaj do ulubionychUdział„Śledź pod futrem” w lawaszu Do przepisu

Śledź pod futrem w lawaszu to rodzaj sałatki niezwykle lubianej, a przy tym bardzo udanej i oryginalnej. Składniki potrawy układa się w ten sam sposób warstwami i smaruje majonezem, a następnie zwija w bułkę. I to właśnie cienkie arkusze lawaszu pozwalają mu idealnie zachować swój kształt! Przepis na przekąskę nie jest zbyt skomplikowany, składniki są znane każdemu. Ale odrobina umiejętności kulinarnych nie zaszkodzi, aby podczas formowania bułki warstwy wyszły schludnie, a cienkie płaty chleba pita nie rozerwały się.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 305,38 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 12,83 g/15,68 g/27,64SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIburaki – 300 gmarchewka – 300 gziemniaki – 300 gjaja C1 – 3 szt.cienki chlebek pita – 2 arkuszemajonez – 150 gfilet śledziowy – 300 gsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na śledzie pod futrem w chlebie pita. Buraki dokładnie umyj szczotką. Włożyć do rondelka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (1,5 godziny). Całkowicie ostudzić.

Krok 2

Ziemniaki i marchewkę na śledzie dokładnie myjemy szczotką i gotujemy do miękkości (25–30 minut). Odcedź warzywa korzeniowe i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Krok 3

Jajka włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Ochłodzić bieżącą wodą. Filet śledziowy pokroić w małe plasterki lub kostkę, usuwając po drodze drobne ości.

Krok 4

Buraki, ziemniaki i marchewkę obierz, następnie zetrzyj je na grubej lub średniej tarce do trzech różnych misek. Jajka obierz i posiekaj bardzo drobno. Można go także rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków na puree.

Krok 5

Arkusze lawaszu przekrój na połówki. Umieść jeden na powierzchni roboczej. Na wierzchu rozłóż starte ziemniaki. Dodaj trochę soli i pieprzu. Umieść majonez w rękawie cukierniczym. Nałóż sos na ziemniaki w formie siateczki.

Krok 6

Przykryj drugą połową arkusza pity. Rozłóż na nim równomiernie starte buraki. Nałóż majonez w postaci siatki. Przykryj trzecią połową chleba pita.

Krok 7

Na wierzchu rozłóż posiekane jajka. Dodaj trochę soli i pieprzu. Nałóż majonez w postaci siatki. Przykryj czwartą połową chleba pita i lekko dociśnij.

Krok 8

Ułożyć startą marchewkę i wygładzić. Przykryj siatką majonezu. Ułożyć pokrojone filety śledziowe i wygładzić. Na wierzchu delikatnie rozsmaruj majonez i wygładź. Zwiń to. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Krok 9

Usuń folię spożywczą ze „śledzia pod futrem” w chlebie pita. Odetnij puste końce po obu stronach. Pozostałą bułkę drobno posiekać, ułożyć na talerzu i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Buraków na śledzie lepiej nie gotować pod futrem w lawaszu w wodzie, lecz zawinąć w folię i piec w temperaturze 190°C przez godzinę. W takim przypadku warzywa korzeniowe będą smaczniejsze i mniej wodniste.

PRZY OKAZJI

Do takiego śledzia pod futrem będziesz potrzebować bardzo świeżego chleba pita z miękkimi prześcieradłami. To takie, które mają odpowiednią elastyczność i nie rozrywają się przy zwinięciu w rulon.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja