Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, jak zrobić, żeby były chrupiące i nie wysuszały

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, jak zrobić, żeby były chrupiące i nie wysuszały

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, jak zrobić, żeby były chrupiące i nie wysuszały

Olga Zacharowa 28 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Gotowanie skrzydełek z kurczaka w piekarniku jest wygodne i łatwe, ale wiąże się z pewnymi pułapkami. Nie spotkaliśmy ludzi, którzy nie lubią skrzydełek z kurczaka, ale znamy ludzi, którym nie zawsze udaje się je idealnie. Zebraliśmy wskazówki dotyczące przygotowania tego dania i uzupełniliśmy materiał o 6 różnych przepisów. W tekście znalazło się miejsce na marynaty, przyprawy i krojenie skrzydełek z kurczaka.

Skrzydełka kurczaka

Skrzydełka z kurczaka to mała, ale bardzo, bardzo ulubiona część kurczaka. Mimo swojej wielkości skrzydełka zawierają dość dużo mięsa, a gruba skórka staje się apetyczna, chrupiąca i smaczna podczas gotowania. Skrzydełka z kurczaka można ugotować na grillu lub grillu, dusić w sosie, smażyć na oleju lub po prostu gotować, ale my wybieramy piekarnik. Bo wierzymy, że skrzydełka z kurczaka w piekarniku są bezkonkurencyjne.

Niezależnie od wybranej metody gotowania, zaleca się marynowanie skrzydełek kurczaka. Marynatę przygotowuje się z różnych octów, wina, soku cytrusowego i innych kwaśnych owoców, fermentowanych produktów mlecznych i sosu sojowego. Wybór przypraw i przypraw do marynaty jest ograniczony jedynie osobistym gustem.

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, zaczynając od marynaty

Skrzydła stanowią „strukturę zamkniętą”: kości, mięso, wszystko pokryte dość grubą skórą. Tłuszczu nie ma dużo, ale trochę jest. Marynatę można wzbogacić dodatkiem kwaśnych składników. Tłuszcz i skóra nie pozwolą na wyschnięcie mięsa; wystarczy marynować skrzydełka kurczaka nie dłużej niż 4 godziny.

Oto możliwe opcje marynaty do skrzydeł w piekarniku:

  • oliwa z oliwek + ocet winny biały + skórka z cytryny + musztarda Dijon + odrobina czosnku + sól
  • sok jabłkowy + ocet jabłkowy + miód + starty świeży imbir
  • dowolny olej roślinny + sok i skórka z limonki + drobno posiekana kolendra + sól + świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek + sok z pomarańczy i cytryny + skórka

Istnieją marynaty, w których skrzydełka z kurczaka można przechowywać przez 24 godziny:

  • jogurt naturalny + drobno posiekana kolendra, pietruszka, dymka, estragon + czosnek + świeżo zmielony czarny pieprz
  • sos sojowy + tarty świeży imbir + prasowany czosnek + olej sezamowy
  • sok pomarańczowy + sos narsharab z granatów + drobno posiekana słodka cebula

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku z dodatkiem ziół i przypraw

Przyprawy i zioła do gotowania skrzydełek z kurczaka w piekarniku należy samodzielnie zmiażdżyć. Wcześniej najlepiej podsmażyć całe przyprawy na suchej patelni na średnim ogniu, od czasu do czasu potrząsając, aby się nie przypaliły, a następnie lekko przestudzić – dzięki temu zabrzmią głośno, ale harmonijnie. Następnie przygotowane przyprawy i zioła dodać do wybranej marynaty w oleju roślinnym lub fermentowanych produktach mlecznych.

  • kminek + kolendra + ostra czerwona papryka
  • pieprz czarny + ziele angielskie + jałowiec + suszony czosnek
  • suszony imbir w proszku + mielony cynamon + czarny pieprz + gałka muszkatołowa
  • suszony tymianek + kminek + świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka mielona papryka + mielona kurkuma + odrobina kolendry
  • nasiona kopru włoskiego + anyż gwiazdkowaty + suszony imbir
  • świeży rozmaryn + mielona słodka lub ostra papryka + suszony czosnek
  • świeży tymianek + skórka z cytryny + suszony czosnek

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, ile potrzeba marynaty

Na 1 kg skrzydełek potrzeba 200 ml marynaty. Powinien być umiarkowanie lepki. Jeśli marynata jest bardzo płynna, skrzydełka będą musiały być obracane znacznie częściej podczas marynowania.

Baza w marynacie powinna wynosić 60-70%, czyli 120-140 ml. Jeśli chcesz dodać do marynaty coś słodkiego, nie przesadzaj – miód, syrop klonowy i zwykły cukier spalą się na skórce skrzydełek. Nie dodawać więcej niż 13 ml na 150 ml marynaty. Musztarda zawiera ocet, nie trzeba jej też dodawać więcej niż 20-25 ml.

Trudno powiedzieć coś konkretnego na temat ilości imbiru, czosnku i ziół. Im intensywniejszy smak chcesz osiągnąć, tym więcej produktu powinieneś mieć – ale wszystko mieści się w granicach 200 ml/kg.

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, jak je pokroić

Czy zauważyłeś, że gotowe skrzydełka z kurczaka w restauracji lub kawiarni wyglądają nieco inaczej niż te kupowane w sklepie? Nie mają jednej – najmniejszej, najbardziej zewnętrznej – falangi. Jest odcinany przed gotowaniem, ponieważ często jest smażony na węgiel drzewny. Nie ma potrzeby wyrzucania odciętej części skrzydełka kurczaka – wykorzystaj ją do przygotowania bulionu.

Użyj noża szefa kuchni lub nożyczek kuchennych, aby odciąć ostatnią kostkę. Najpierw poszukaj miejsca, w którym spotykają się kawałki skrzydełek kurczaka. Jeden połączy czubek skrzydła z przedramieniem, a drugi połączy przedramię z najbardziej mięsistą częścią skrzydełka kurczaka, która przypomina małe podudzie. Jeśli używasz noża, używaj pięty noża, a nie czubka lub górnej części noża. Zdecydowanie opuść nóż prosto w dół, a nie pod kątem. Możesz nacisnąć górną część noża przeciwną ręką, aby uzyskać dodatkową siłę, lub możesz po prostu użyć nożyczek.

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku po amerykańsku, jak ich nie wysuszyć

Amerykanie uwielbiają gotować skrzydełka z kurczaka. Obchodzą nawet Dzień Skrzydełek Kurczaka 29 lipca i oczywiście mają własne podejście do gotowania ich w piekarniku.

Oto klasyczna amerykańska technika gotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 400°F (200°C). Przygotowane skrzydełka ułożyć na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Aby zapewnić maksymalną chrupkość, nie należy przepełniać skrzydełek, ale ułożyć je w jednej warstwie.
  2. Po 30 minutach gotowania, wyjmij blachę do pieczenia, odwróć skrzydełka i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut. Dzięki temu obie strony skrzydełek będą chrupiące.
  3. Przed podaniem zmierz temperaturę wewnętrzną skrzydełek. Pomiar temperatury wewnętrznej to jedyny sposób, aby stwierdzić, czy skrzydełka z kurczaka są upieczone w piekarniku. Aby uzyskać dokładny odczyt, włóż termometr do mięsa w najgrubsze miejsce skrzydła, uważając, aby nie wbić się w kość (temperatura jest tam znacznie wyższa). Temperatura powinna wynosić 73-75°C.

OD REDAKCJI: Jeśli nie masz termometru kuchennego, użyj starej, sprawdzonej metody. Aby to zrobić, przebij skrzydełko kurczaka ugotowane w piekarniku szpikulcem lub długim, cienkim nożem. Płyn, który wypłynie, powinien być całkowicie przezroczysty i bezbarwny, a nie kropla różu!

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku można także upiec na ruszcie: również w temperaturze 200°C i po 30 minutach odwracając skrzydełka. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Wystarczy najpierw nasmarować ruszt, a pod nim umieścić blachę, aby zbierał kapiący tłuszcz, aby nie zalać dna piekarnika.

Jak zrobić chrupiące skrzydełka z kurczaka w piekarniku

Prawdziwym kluczem do chrupiących skrzydełek z kurczaka pieczonych w piekarniku jest sucha skóra kurczaka.

Jeśli nie użyłeś marynaty, wyjmij skrzydełka z opakowania i dokładnie wytrzyj je papierowymi ręcznikami. Skrzydełka ułożyć na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym, a kurczaka lekko przykryć papierem do pieczenia. Skrzydełka pozostawić w lodówce na 6-8 godzin lub przynajmniej na kilka godzin. Jeśli masz mało czasu, umieść osuszone ręcznikiem papierowym skrzydełka z kurczaka w dużej misce lub plastikowej torbie i dodaj mieszaninę skrobi kukurydzianej i soli. Zamknąć pojemnik lub zawiązać torebkę i energicznie wstrząsnąć. Na każde 500 g skrzydełek z kurczaka użyj 1 łyżeczki. skrobia i 0,5 łyżeczki. sól.

Jeśli użyto marynaty, strząśnij jej nadmiar, a przed włożeniem do piekarnika wytrzyj skrzydełka kurczaka do sucha papierowymi ręcznikami. Niektórzy obtaczają skrzydełka w mące, usuwając w ten sposób cały płyn, ale nie układa się on w równą warstwę i nie zdobi potrawy.

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, jak podawać

Gdy pieczone w piekarniku skrzydełka z kurczaka będą gotowe, odczekaj 5-6 minut, a następnie polej je sosem. Rozłóż skrzydełka pomiędzy miskami i do każdej dodaj inny sos. Zawsze wybieraj jeden z ostrych sosów, najlepiej coś słodkiego jak miód, coś nieoczekiwanego jak imbir sojowy lub pieprz cytrynowy. I możesz nie otrzymać przebaczenia, jeśli nie ma sosu z sera pleśniowego do maczania. Sos powinien mieć konsystencję gęstego majonezu.

Ciepły sos z sera pleśniowego do skrzydełek kurczaka

  1. W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę, najlepiej szalotkę, do miękkości.
  2. Wlać śmietankę 20% tłuszczu i doprowadzić do wrzenia.
  3. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i poczekaj, aż się rozpuści.
  4. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładką masę.
  5. Lub przelej sos przez sito, rozgniatając łyżką kawałki cebuli i czosnku.

Szybki zimny sos serowy do skrzydełek kurczaka

  1. W misie blendera połącz pokruszony ser pleśniowy, pełnotłustą śmietanę i majonez.
  2. Dokładnie zmiel mieszaninę, aż będzie gładka.
  3. Doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

A czy wiesz, że pieczone w piekarniku skrzydełka z kurczaka świetnie komponują się z łodygami selera? Podawaj je także na stole. Na początku wszyscy będą zaskoczeni, ale potem z wielką przyjemnością zmiażdżą seler, ponieważ nieco rozcieńczy to ucztę z kurczaka i nada jej świeżej nuty.

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, najlepsze przepisy z kolekcji

Delikatne skrzydełka z kurczaka z piekarnika w miodowej glazurze

Często skrzydełka kurczaka smażone są na grillu lub węglu drzewnym w bardzo wysokiej temperaturze. Oferujemy zupełnie inną opcję – te skrzydełka po prostu rozpływają się w ustach. Najdelikatniejsze skrzydełka można uzyskać szybciej, wkładając marynowane gorące skrzydełka do piekarnika bezpośrednio w rękaw do pieczenia. Szybko, wygodnie i co najważniejsze – smacznie!

Delikatne skrzydełka z kurczaka z piekarnika w miodowej glazurze
Delikatne skrzydełka z kurczaka z piekarnika w miodowej glazurze

Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:

  • 1,5kg skrzydełka z kurczaka
  • słodki sos chili do podania
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na marynatę:

  • 3 łyżki. l. sos sojowy
  • szczypta mielonego cynamonu
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia skrzydeł
  • 3 łyżki. l. Miód
  • 1 łyżeczka proszek imbirowy
  1. Przygotuj skrzydełka według naszych wskazówek. Skrzydełka przeciąć na dwie części na styku.
  2. Do marynaty zmieszaj lekko podgrzany sos sojowy, odrobinę soli, pieprzu i cynamonu, polej skrzydełka i wymieszaj. Marynować przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 24 godzin w lodówce.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Strząsnąć marynatę ze skrzydełek, posmarować oliwą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do górnej części piekarnika na 45 minut. Po 20 minutach Po rozpoczęciu gotowania obróć skrzydełka kurczaka na drugą stronę.
  4. Włącz grill i ustaw temperaturę piekarnika na maksymalną.
  5. Wyjmij blachę do pieczenia, posmaruj skrzydełka podgrzaną mieszanką miodu i sproszkowanego imbiru i włóż ponownie skrzydełka kurczaka do piekarnika, włączając brojler. Piec na złoty kolor, 5-7 minut. Wyjmij patelnię z piekarnika i pozostaw na 5 minut. i podawać ze słodkim sosem chili.

Pieczone w piekarniku skrzydełka z kurczaka BBQ podawane z sosem serowym

Skrzydełka z kurczaka BBQ można gotować w piekarniku, a nie tylko na grillu lub grillu, jak wielu jest przekonanych. Najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie sosu barbecue. Nie oszczędzaj na dobrym, wysokiej jakości ketchupie i pamiętaj o dodaniu wędzonej papryki, bo to od nich zależy smak sosu.

Pieczone w piekarniku skrzydełka z kurczaka BBQ podawane z sosem serowym
Pieczone w piekarniku skrzydełka z kurczaka BBQ podawane z sosem serowym

Do przygotowania 3-4 porcji potrzebne będą:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
  • sól

Na sos BBQ:

  • 150…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja