Do przepisu
Skrzydełka z kurczaka w pikantnym karmelu z przyprawami to jedna z najbardziej znanych i popularnych opcji przygotowania tego dania. Skrzydełka odlatują jak świeże bułeczki – natychmiast. Dlatego polecamy podawać do nich gotowany ryż – dla większego uczucia sytości, aby nikt nie prosił o więcej.
Złożoność: łatwo Kalorie: 611,58 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 49,44 g/30,98 g/34,21Grill/grillGotowaniePieczenieNa grilluKuchnia azjatyckaKolacjaDrugie danieDanie głównePiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJI100 g jasnego cukru trzcinowego4 łyżki sos nam pla lub inny azjatycki sos rybny1 zielone chili¼ laski cynamonu3 cm korzeń imbiru1 duża limonkaSkrzydełka 1 kgAby przesłać: zielona cebulaświeży imbirkolendragotowany ryż Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W rondelku wymieszaj cukier z wodą (w proporcji 2:1), postaw na dużym ogniu i gotuj bez mieszania. Następnie zmniejsz ogień i odparuj syrop, aż uzyskasz gęsty karmel o intensywnie bursztynowym kolorze.
Krok 2
Chili przekrój na pół i usuń nasiona. Zetrzyj imbir. Karmel lekko ostudzić, dodać sos rybny, chili, cynamon, imbir, wycisnąć sok z limonki. Wszystko energicznie wymieszaj, wróć na mały ogień, zagotuj i pozwól, aby lekko zgęstniało.
Krok 3
Zdejmij z ognia, dodaj przygotowane skrzydełka do sosu (odetnij końcówki, skrzydełka przekrój na pół na styku) i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryły się sosem. Następnie dodać 100 ml wody, wymieszać i postawić na średnim ogniu.
Krok 4
Ponownie zagotuj i gotuj przez 30 minut, mieszając skrzydełka. Jeśli sos za szybko zgęstnieje i kurczak nie jest jeszcze gotowy, dodajemy trochę wody.
Krok 5
Jeśli pieczemy skrzydełka na grillu lub grillu, sos odparowujemy do momentu, aż zmieni się w lepki karmel (nie dolewamy wody pod koniec gotowania. Wkładamy skrzydełka do sosu, dobrze mieszamy, smażymy aż do ugotowania przez 15-20 minut. Skrzydełka należy często obracać, aby sos się nie przypalił, ale zapiekał w glazurze. Dlatego lepiej jest użyć grilla podwójnego z zamkiem lub specjalnego „koszyka” do grilla.