Skrzydełka marynowane w Coca-Coli

Do przepisu

Nie pij Coca-Coli! Lepiej przygotować z niego marynatę na skrzydełka z kurczaka. W przeciwieństwie do bardziej znanych skrzydełek w sosie sojowym, skrzydełka w marynacie coli są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu, ponieważ gazowane bąbelki łatwiej wtapiają się w mięso. Nawiasem mówiąc, to nie Amerykanie wymyślili tę metodę marynowania, jak mogłoby się wydawać, ale Chińczycy. Ale nadal zostawiliśmy sos sojowy w marynacie – jest bardziej pikantny.

Złożoność: łatwo Kalorie: 732,05 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina Używany: 50,40 g/36,78 g/51,73PiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniKolacjaDrugie danieMarynataDanie głównePiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1 kg skrzydełek z kurczaka1,2 l Coca-Coli + 200 ml4 liście laurowe6 zielonych ziarenek pieprzu1 goździk1 łyżka. oliwa z oliwek4 łyżki sos sojowy2 łyżki jasny cukier trzcinowy2 łyżki Musztarda Dijon Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Skrzydełka włóż do dużego rondla i zalej 1 litrem Coca-Coli.

Krok 2

Dodaj liście laurowe, zmiażdżony zielony pieprz i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

Krok 3

Odcedź marynatę i osusz skrzydełka na ręcznikach papierowych. Umieścić na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

Krok 4

Wymieszaj pozostałą colę, sos sojowy, ketchup, cukier i musztardę i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Krok 5

Przenieś skrzydełka do naczynia do pieczenia (ale możesz użyć patelni, na której je smażyłeś, jeśli nadaje się do piekarnika). Za pomocą pędzla posmaruj obficie skrzydełka glazurą.

Krok 6

Włóż skrzydełka do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Co pięć minut wyjmuj i posmaruj glazurą.

Krok 7

Jeśli pieczesz skrzydełka na grillu lub grillu, połóż je na dobrze nagrzanym grillu i smaż, aż będą gotowe, 15-20 minut. Skrzydełka należy często odwracać i smarować glazurą, aby sos nie przypalił się i nie zapieczeł się, tworząc lakierową skórkę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja