Skrzydełka Buffalo – klasyczny przepis

Do przepisu

Skrzydełka z kurczaka Buffalo to kultowe danie amerykańskie. Tutaj oferujemy klasyczny przepis, ale istnieje wiele odmian. Skrzydełka Buffalo gotuje się w całej Ameryce: na domowych piknikach, w restauracjach, pubach i barach sportowych. Sekretem popularności dania jest jego niepowtarzalny smak, dostępność składników i łatwość przygotowania. Skrzydełka podawane są z różnymi dipami, np. z sosem z sera pleśniowego, chociaż najczęściej stosuje się charakterystyczny sos z ostrą czerwoną papryką. Czy potrzebujesz przystawki? Amerykanie nie wierzą i w klasycznym przepisie na skrzydełka z kurczaka Buffalo dodają jedynie plasterki marchewki i selera.

Złożoność: łatwo Kalorie: 987,19 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 73,63 g/66,40 g/25,27PiekarnikPieczenieMarynowanieKolacjaDrugie danieDanie głównePiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJIskrzydełka z kurczaka – 1,5 kgczosnek – 3 ząbkioliwa z oliwek – 4 łyżki. l.ocet jabłkowy – 3 łyżki. l.papryka mielona – 1 łyżka. l.kolendra mielona – 1 łyżeczka.Sos Worcestershire – 1 łyżka. l.ostry sos – 4 łyżki. l.miód – 3 łyżki. l.sól – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj marynatę na skrzydełka bawolego. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Umieścić w dużej misce. Dodaj 2 łyżki. l. oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, papryka, sos Worcestershire, sos ostry, miód, sól, kolendra. Zamieszać.

Krok 2

Skrzydła umyj, wysusz i odetnij pierwszą falangę każdego z nich (nie będzie to konieczne). Dodaj do marynaty i mieszaj, aż równomiernie się rozprowadzi.

Krok 3

Przykryj górną część miski ze skrzydełkami w marynacie grubą folią spożywczą i włóż do lodówki. Pozostawić na 2 godziny, a najlepiej na całą noc, aby smak gotowego dania był bogatszy.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Skrzydełka delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w jednej warstwie na dużej blasze do pieczenia. Marynatę przelej do słoiczka i zachowaj.

Krok 5

Piecz skrzydełka przez 20 minut. Następnie wyjmij patelnię z piekarnika. Obróć skrzydełka, skrop pozostałą oliwą, polej marynatą i równomiernie rozprowadź pędzlem.

Krok 6

Zwiększ temperaturę piekarnika do 190–200°C. Piecz skrzydełka kurczaka przez dodatkowe 15 do 20 minut, aż zostaną zeszklone i ugotowane do pożądanego stopnia wysmażenia.

Krok 7

Jeśli pieczesz skrzydełka na grillu lub grillu, połóż je na dobrze nagrzanym grillu i smaż, aż będą gotowe, czyli 15–20 minut. Często obracaj, aby sos się nie przypalił i nie zamienił w glazurę.

PRZYDATNE RADY

Sos z sera pleśniowego do skrzydełek Buffalo jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Weź dobrą, gęstą śmietanę i zagotuj. Dodać pokruszony ser pleśniowy i smażyć na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki. Pozwól ostygnąć.

PRZY OKAZJI

Zamiast ostrego sosu do marynaty na skrzydełka Buffalo można dodać pieprz Tabasco. Pamiętaj, że jest bardzo gorąco, dlatego będziesz potrzebować go bardzo mało, dosłownie 2-3 krople.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja