Skrzydełka BBQ z sosem serowym

Do przepisu

Skrzydełka z kurczaka BBQ można przygotować nie tylko na grillu czy grillu, jak wielu jest przekonanych. W piekarniku skrzydełka są nie mniej smaczne i aromatyczne. Najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie sosu barbecue. Nie szczędź na dobrym, wysokiej jakości ketchupie i koniecznie dodaj wędzoną paprykę – od nich zależy smak sosu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 757,64 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 45,15 g/45,81 g/29,78MikserPiekarnikPieczenieKolacjaDrugie danieDanie głównePiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJESkrzydełka 1 kg1 łyżka. oliwa z oliwekłodygi selera do dekoracjipęczek rzodkiewek do dekoracjiNa sos BBQ:150 g ketchupu100 ml octu jabłkowego100 ml bourbona lub whisky4 łyżki ciemny cukier trzcinowy2 łyżki ostry sos chili (jeśli używasz Tabasco, użyj trochę mniej)1 łyżka. Sos Worcestershire1 łyżeczka mielony kminek1 łyżeczka mielona kolendra1 łyżeczka wędzona papryka1 łyżka. masłoNa sos serowy:100 g dowolnego sera pleśniowego150 g kwaśnej śmietany50 g majonezusok z cytryny do smakuświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Odetnij końcówki skrzydełek i przekrój je na dwie części na styku.

Krok 2

Przygotuj sos BBQ. Połącz wszystkie składniki (oprócz masła) w rondlu i dopraw obficie mielonym czarnym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aby sos zgęstniał. Zdejmij sos z ognia i dodaj masło. Dodaj trochę soli.

Krok 3

Ułóż skrzydełka w jednej warstwie na dużej blasze do pieczenia, skrop oliwą i dopraw solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 20 minut, po 15 minutach wyjąć i obficie posmarować sosem (z całkowitej ilości powinno wyjść 2/3 sosu).

Krok 4

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i piecz skrzydełka przez kolejne 20-25 minut. Wyjmij skrzydełka i polej pozostałym sosem BBQ.

Krok 5

Na sos serowy połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać za pomocą blendera lub ręcznie w misce. Pozostawić w lodówce do momentu podania.

Krok 6

Jeśli pieczesz skrzydełka na grillu lub grillu, połóż je na dobrze nagrzanym grillu i smaż, aż będą gotowe, 15-20 minut. Skrzydełka należy często obracać, aby zapobiec przypaleniu sosu i zapieczeniu się w glazurze. Dlatego lepiej jest zastosować podwójną kratkę z zamkiem.

Krok 7

Skrzydełka podawać z sosem serowym i warzywami (selerem i rzodkiewką).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja