Skordalia – sos czosnkowy
gastronomia 12 lipca 20124,00 (1)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaKuchnia greckaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 100 mlczosnek – 5-6 ząbkówczerstwy chleb bez skórki – 5 kromekbiały ocet winnysól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz czosnek i zalej octem przez 1 godzinę. Następnie usuń czosnek (ocet zachowaj) i rozgnieć go w moździerzu na pastę.
Krok 2
Bułkę tartą namocz w zimnej wodzie przez 5–10 minut, wyciśnij i dodaj rozgnieciony czosnek. Jeśli wykorzystuje się ziemniaki, należy je przetrzeć przez sito, a także wymieszać z czosnkiem.
Krok 3
Wlać 2-3 łyżki do mieszanki. l. ocet czosnkowy, sól, ubijaj, stopniowo dodając olej. W razie potrzeby sos można rozcieńczyć niewielką ilością wody. Podawać ze smażoną rybą i klopsikami warzywnymi
UWAGA DO GOSPODARKI
Chleb można zastąpić 5 małymi pieczonymi ziemniakami.