Shish kebab ze skrzydełkami kurczaka na grillu
gastronomia 19 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Szaszłyk ze skrzydełek kurczaka na grillu będzie doskonałą alternatywą dla smażonego mięsa i niewątpliwie bardziej budżetową. Jeśli więc zaprosiłeś wielu gości, przyjrzyj się bliżej naszemu wspaniałemu przepisowi. Poza tym skrzydełka z kurczaka na grillu okazują się tak smaczne, że nikt nawet nie pomyślałby o względach ekonomicznych właścicieli! Spróbuj tylko poprawnie obliczyć czas gotowania i podawania kebaba, ponieważ musi on marynować przez co najmniej dwie godziny.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 394,49 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 35,86 g/20,68 g/17,00Danie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJIskrzydełka z kurczaka – 1 kgczosnek – 3 ząbkikorzeń imbiru – 30 gsos sojowy – 200 mlwoda pitna – 150 mlmusztarda – 1 łyżka. l.miód – 1,5 łyżki. l.ocet jabłkowy – 1 łyżka. l.mała cebula – 400 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na grilla. Umyj skrzydełka kurczaka i dobrze osusz. Przenieś do dużej miski, patelni lub emaliowanej miski, gdzie będą marynowane. Sól, pieprz i wymieszaj, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły.
Krok 2
Przygotuj marynatę do skrzydełek kurczaka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do małej miski. Obierz i umyj korzeń imbiru. Zetrzeć na drobnej tarce do miski z czosnkiem.
Krok 3
Zalać sosem sojowym i wodą pitną. Dodać musztardę miodową, ocet jabłkowy i wymieszać. Cebulę pokroić w grube pierścienie. Przełożyć do pojemnika ze skrzydełkami kurczaka.
Krok 4
Powstałą marynatą zalej skrzydełka kurczaka i cebulę. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić mieszaninę po całym ptaku. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 5
Przygotuj węgle do grillowania szaszłyka na grillu. Powinny się dokładnie spalić i zamienić w biały popiół. Lekko osusz skrzydełka kurczaka z marynaty i nabij je na patyki do szaszłyków, przeplatając je krążkami cebuli.
Krok 6
Grilluj szaszłyki ze skrzydełkami kurczaka na grillu, często obracając, przez 15 minut. Można podawać ze świeżymi warzywami i ziołami, według własnego uznania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Możesz bezpiecznie zostawić ten kebab w marynacie na noc w lodówce: to tylko polepszy sytuację. Jeśli więc planujesz jutro piknik, po prostu przygotuj ptaka wieczorem, aby rano pozostało tylko usmażyć skrzydełka z kurczaka na otwartym ogniu.
PRZY OKAZJI
Szaszłyk ze skrzydełek kurczaka można przygotować nie tylko na grillu, ale także w piekarniku (jeśli np. pogoda pokrzyżuje plany na zabawę na świeżym powietrzu). Najpierw zamarynuj także ptaka, a następnie po prostu ułóż go na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 190°C.