Shangi z twarogiem

Shangi z twarogiem

gastronomia 30 kwietnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Shangi z twarogiem, tradycyjnie przygotowywane na północy Rosji i Uralu, wygląda jak serniki: okrągłe płaskie bułeczki z nadzieniem w środku. Ale prawdopodobnie na tym kończą się podobieństwa. Po pierwsze, shangi przygotowywane jest z pikantnym nadzieniem (rzadkie wyjątki regionalne tylko potwierdzają regułę). A po drugie, smarują nim jedynie produkty na wierzchu, nie pogłębiając go, jak ma to miejsce w przypadku serników. Shangi je się na gorąco, jak to się mówi, „z gorąca” (tak jest smaczniejsze!), popijając mlekiem lub jogurtem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 308,42 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 3 godziny Używany: 14,74 g/10,39 g/38,92PiekarniaShangiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJIDo nadzieniatwarożek o zawartości tłuszczu co najmniej 9% – 600 gjaja C1 – 2 szt.sól – do smakużółtka do posmarowania bułeczek – 1–2 szt.Do testumleko – 300 mlcukier – 1 łyżka. l.świeże drożdże – 30 gmasło – 60 gmąka – 700 gsól – na czubku nożabiałko jaja – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na shaneg. Na ciasto podgrzej mleko do 35°C i wlej do dużej miski. Dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać. Dodać 40 g mąki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Na powierzchni pojawią się bąbelki: oznacza to, że drożdże się aktywowały i zaczęły działać.

Krok 3

Rozpuść masło i lekko ostudź. Mąkę i sól przesiać przez drobne sito. Do ciasta dodać białko i powstałą mieszaninę, dokładnie wyrobić. Wlać roztopione masło i ponownie zagnieść ciasto. Powinien stać się elastyczny i prawie nie kleić się do dłoni. Ciasto na shaneg jest gotowe.

Krok 4

Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Następnie zagniatamy i odstawiamy ponownie na 30-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 5

Połóż ciasto shaneg na powierzchni roboczej posypanej mąką. Podziel go na 12-14 równych części. Z każdego uformuj kulę. Przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw na 15 minut.

Krok 6

Przygotuj nadzienie. Twarożek przetrzeć przez drobne sito do miski. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodaj sól do smaku. Zamieszaj ponownie. Nadzienie do shanega jest gotowe.

Krok 7

Każdą kulkę ciasta rozgniatamy na gęsty placek. Umieść 1 łyżkę na środku. l. nadzieniem twarogowym i delikatnie rozsmaruj je na powierzchni, nie dotykając brzegów ciasta.

Krok 8

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Połóż kawałki ciasta na blasze do pieczenia i pozostaw pod ręcznikiem na 15 minut. Następnie posmaruj je żółtkami ubitymi z łyżką wody. Piec shangi przez 30 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

Shangi z twarogiem można przygotować w formie „furtek”. W tym celu przed pieczeniem owiń brzegi ciasta farszem i zabezpiecz je w tej pozycji wykonując kilka zakładek po obwodzie.

PRZY OKAZJI

Zaraz po upieczeniu gorące shangi z twarogiem można posmarować roztopionym masłem lub dobrą tłustą śmietaną: okaże się jeszcze smaczniejsze, bardziej satysfakcjonujące i bardziej apetyczne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja