Serowe fondue
gastronomia 27 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Serowe fondue to nie tylko ser roztopiony w garnku do fondue i nie tylko jedzenie podawane w celu zaspokojenia głodu. Fondue to misterium, fajerwerki i show, poprzedzone przemyślanym przygotowaniem składników, a także stworzeniem specyficznej atmosfery. Nie należy rozpoczynać jedzenia serowego fondue w ponurym lub po prostu obojętnym nastroju, pamiętaj – łączysz się z klasyką, dziedzictwem i dumą kuchni szwajcarskiej! Przepisów na fondue jest wiele, w różnych regionach przygotowuje się je z różnych rodzajów sera, dodaje się przyprawy o różnym składzie i podaje z różnymi dodatkami, ale trzy składniki pozostają niezmienne – ser, skrobia i białe wytrawne wino. W naszym przepisie krok po kroku fondue przygotowujemy z parmezanu, emmentalera i gruyère i podajemy z białym pieczywem, pokrojonym w kostkę i tostowym.
Złożoność: łatwo Kalorie: 403,28 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 24,25 g/23,06 g/17,52Kuchnia szwajcarskaPrzekąskaWegetarianizm: laktoWegetarianizmImpreza, bufetNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJIser twardy (parmezan, Palermo) – 200 gSer Emmentaler – 200 gSer Gruyere – 200 gskrobia kukurydziana – 2 łyżki. l.czosnek – 1 ząbekwino białe wytrawne – 120-140 mlkoniak lub brandy – 50 mlstarta gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki.mielony biały pieprz – ¼ łyżeczki.Aby przesłaćBagietka lub chleb rzemieślniczy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zetrzyj parmezan, Gruyere i Emmentaler na grubej tarce i włóż do miski. Dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Ząbek czosnku przekrój wzdłuż na dwie części i natrzyj nimi spód i boki patelni do fondue.
Krok 2
Ustaw ogień na średni i umieść garnek do fondue na kuchence. Wlać wytrawne białe wino i lekko podgrzać. Na patelnię wlać przygotowany ser.
Krok 3
Podgrzewaj ser, ciągle mieszając drewnianą szpatułką, przez 4-5 minut lub do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Zdjąć z ognia, zalać koniakiem, doprawić białym pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.
Krok 4
Chleb kroimy w kostkę o boku 2 cm i opiekamy w piekarniku lub tosterze. Rozpal palnik w garnku do fondue i połóż na nim patelnię z roztopionym serem. Nakłuj kawałki chleba na długie widelce do fondue i zanurz je w serze.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych Jeśli zimą naprawdę jesz na świeżym powietrzu, a temperatura przekracza -10°C, to ciepło z alkoholowego palnika garnka do fondue na pewno nie wystarczy. Następnie pod rondelkiem umieść kilka rozpalonych węgli grillowych. Ser z oryginalnej receptury można zastąpić dowolnym innym serem średnio twardym (tradycyjnie do fondue dodaje się Beaufort, Comte i Vacherin). A jeśli pozwalają na to finanse, znacznie łatwiej jest kupić w supermarkecie gotowy ser do fondue. Tylko nie zapomnij, gdy się rozpuści, wlej do niego trochę wina porto lub koniaku i zamieszaj. Goście będą mieli więcej zabawy.
PRZYDATNE RADY
Trudno jest utrzymać kawałek chleba na widelcu do fondue bez wrzucenia go na patelnię. Staraj się kroić chleb tak, aby na każdym kawałku pozostała trochę skórki – to znacznie uprości zadanie.
PRZY OKAZJI
Ser z oryginalnej receptury można zastąpić dowolnym innym serem średnio twardym (tradycyjnie do fondue dodaje się Beaufort, Comte i Vacherin). A jeśli pozwalają na to finanse, znacznie łatwiej jest kupić w supermarkecie gotowy ser do fondue.