Serniki w stylu męskim, nowe kształty i smaki na śniadanie i lunch

Serniki w stylu męskim, nowe kształty i smaki na śniadanie i lunch

Serniki w stylu męskim, nowe kształty i smaki na śniadanie i lunch

Olga Zacharowa 25 marca 2021 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz

Serniki są tak uwielbiane i różnorodne. Tak, okazuje się, że serniki też mogą mieć brzegi i wcale nie muszą być okrągłe. Piotr Pakhomov, znany specjalista kulinarny, prezenter telewizyjny i wędliniarz z Petersburga, podzielił się z nami 6 przepisami na serniki z Dzieł Zebranych Przepisów na Serniki (ZSRR). To spektakularny wybór serników.

Serniki „Fuluganskie” (ZSRR nr 4)

Sernik Brioche (ZSRR nr 1) w piekarniku

Zachował się tu jedynie kształt brioszki. Kto nie robi serników? Pobiegnijmy tutaj. Przedstawiam uproszczoną wersję mojego ulubionego dania.

Brioszka sernikowa
Brioszka sernikowa

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 500 g twarogu, 5% tłuszczu
  • 2,5 łyżki. l. mąka
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki. cukier
  • 2 łyżki l. kakao w proszku
  • sól
  • masło do wysmarowania foremek
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wszystkie składniki oprócz kakao miksujemy na gładką masę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać.
  4. Do foremek na muffiny wysmarowanych masłem nakładać po łyżce różnych ciast. Wypełnij foremki do około 3/4 wysokości.
  5. Piecz serniki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Ostudzić i podawać na ciepło lub na zimno.

Sernik jagodowy (ZSRR nr 2) na patelni

Cały problem z dobrym i porządnym sernikiem polega na wyborze twarogu. Dziś nadal jest dużo twarogu wytwarzanego z mleka w proszku i oleju palmowego. Ten produkt zachowuje się nieprzewidywalnie podczas pracy. Dużo jest też twarogu z nadmiarem serwatki, dlatego lepiej twarożek odważyć przez noc. Ważna jest także zawartość tłuszczu. Ja używam twarogu 5% .

Sernik Jagodowy
Sernik Jagodowy

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 400 g twarogu, 5% tłuszczu
  • 2 łyżki l. mąka
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki. l. Sahara
  • jagody, może s/o
  • sól
  • olej roślinny do smażenia
  1. Wszystkie składniki oprócz borówek wymieszać. Mieszaj, aż będzie gładkie. Podzielić na części, około 80 g. Każdą część uformować w kulkę.
  2. Ugniataj piłkę. Na wierzch posypać jagodami. Przykryj drugim podpłomykiem ciasta twarogowego.
  3. Za pomocą kubka formuj serniki. Zrób dziurę na środku. Zaślep krawędzie.
  4. Smażymy na patelni jak zwykłe serniki z dodatkiem oleju roślinnego. Lekko ostudzić, przekroić na pół i podawać.

Sernik figvam (ZSRR nr 3) na patelni

Ten przepis sięga początków sankcji, kiedy wielu nie rozumiało, co robić i jak gotować bez znanych produktów. To swoista odpowiedź na zakazy. Heh, jak powiedział towarzysz Suchow. Sankcje? Tak dla fig. Zróbmy serniki chłodniejsze niż poprzednie wersje.

Sernik Figvam
Sernik Figvam

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 400 g twarogu, 5% tłuszczu
  • 2 łyżki mąka
  • 2 jajka
  • 50 g liści koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g plasterków wędzonego boczku
  • sól
  • olej roślinny do smażenia
  1. Twarożek, mąkę, jajka ubić na gładką masę, drobno posiekany koperek. Dodaj czosnek, przepuszczony przez prasę. Dodaj trochę soli. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  2. Masę twarogową podzielić na części o masie około 70-80 g. Z każdej uformować sernik. Owinąć plasterkami bekonu.
  3. Smażyć na patelni jak zwykłe serniki z dodatkiem oleju roślinnego. Podawać na gorąco lub na ciepło.

Serniki Fulyuganskie (ZSRR nr 4) na patelni

Niezwykły trójkątny kształt serników czyni je ulubionymi w Dziełach zebranych przepisów na serniki.

Serniki Fulyuganskie
Serniki Fulyuganskie

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 400 g twarogu, 5% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki l.mąka
  • szczypta kminku
  • domowy kawior grzybowy
  • sól
  • olej roślinny do smażenia
  • rustykalna kwaśna śmietana do podania
  1. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz kawioru grzybowego. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  2. Uformuj długą i średnio szeroką warstwę ciasta, na którą ułóż kawior grzybowy.
  3. Nadzienie przykryć wolną częścią masy twarogowej. Staraj się delikatnie docisnąć nadzienie.
  4. Odetnij nadmiar ciasta i szerokim nożem uformuj długi, trójkątny sernik.
  5. Smażymy na patelni jak zwykłe serniki z dodatkiem oleju roślinnego ze wszystkich stron. Lekko ostudzić, pokroić i podawać ze śmietaną.

Serniki Boy Banan (ZSRR nr 5) na patelni

Rano zaczęłam robić serniki i przypomniałam sobie, że według legendy wąż skusił Ewę bananem, a nie jabłkiem. Postanowiłam poświęcić moje ulubione danie temu tropikalnemu owocowi.

Serniki Chłopiec Banan
Serniki Chłopiec Banan

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 400 g twarogu, 5% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka. mąka
  • 1 łyżka. Sahara
  • 2 średnio dojrzałe banany
  • sól
  • olej roślinny do smażenia
  • dżem do podania
  1. Wszystkie składniki oprócz bananów miksujemy na gładką masę.
  2. Masę twarogową podzielić na części po około 70-80 g każda.
  3. Z każdego uformuj płaski placek. Na połowie podpłomyków ułóż plasterki banana, pokrojone na grubość 1,5-2 cm. Przykryj pozostałymi podpłomykami. Za pomocą kubka wycinaj serniki.
  4. Smażyć na patelni jak zwykłe serniki z dodatkiem oleju roślinnego. Podawać na gorąco lub na ciepło z dżemem.

Serniki Chizdoker (ZSRR nr 6) na patelni

To odległy serowy brat Czeburka, o którym nikt w kaukaskiej rodzinie nic nie wiedział. Jednym słowem drań!

Serniki Chizdyker
Serniki Chizdyker

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 400 g twarogu, 5% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki l. mąka
  • szczypta cukru i soli

Do wypełnienia:

  • 60 g sera topionego
  • 50 g liści pietruszki
  1. Do nadzienia zetrzeć ser i wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki.
  2. Wymieszaj składniki ciasta, aż będą gładkie.
  3. Masę twarogową podzielić na części po około 80 g każda. Z każdej uformować płaski placek i ułożyć farsz w kopcu.
  4. Podnieś brzegi placka z trzech stron i uformuj sernik-piramidę.
  5. Smażyć na patelni jak zwykłe serniki z dodatkiem oleju roślinnego. Lekko ostudzić i podawać.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #syrnikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca25 marca 2021 r

Przepis na serniki trójkątne zapisałem w moim zeszycie jakieś pięć lat temu, ale do dziś nie mogę się do niego zabrać.) Z tych „serników męskich” najbardziej przypadły mi do gustu brioszki, jagody i banany.

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz25 marca 2021 r

Olga, mi też smakowały te z grzybami i te w boczku. Bardzo nietypowe! I nazwa też)))

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa25 marca 2021 r

Alexandra, całkowicie się zgadzam, serniki Piotra się udały) Chcę je zrobić z grzybami.

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz25 marca 2021 r

Dziękuję bardzo za post! Wiele przepisów i zdjęć do nich zaostrzyło mój apetyt! Niektóre nazwy wywołały u mnie uśmiech!))), a niektóre kształty były bardzo miło zaskoczone. Dziękuję!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja