Serniki-pampushki
gastronomia 16 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Serniki-pierogi to doskonały przepis, w którym zalety zwykłych serników twarogowych z powodzeniem uzupełnia puszysta delikatność pączków. Przygotowując na śniadanie serniki-knedle, dzień zaczniesz od deseru. Jednocześnie będzie nie tylko satysfakcjonujący i smaczny, ale także zdrowy. Kluczowymi składnikami dania są twarożek i jajka – to produkty, które wielu dietetyków poleca spożywać na śniadanie. A jeśli do serników podasz świeże jagody lub plasterki owoców, Twoje śniadanie napełni Cię witaminami. Ostrożnie! Możliwe, że to danie stanie się Twoim ulubionym! Przygotuj serniki-knedle według naszego przepisu krok po kroku ze zdjęciami, a na pewno Ci się uda!
Złożoność: łatwo Kalorie: 563,46 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 17,48 g/33,79 g/46,88PrażenieKuchnia rosyjskaŚniadanieDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJItwarożek – 350 gmąka pszenna – 150 gjajko – 1 szt.cukier – 60 golej roślinny – 2 łyżki. l.masło – 30 gcukier waniliowy – 1 łyżeczka.sól – ¼ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do dużej miski włóż serek wiejski. Do serników najlepiej nadaje się twarożek o zawartości tłuszczu 5-9%. Lepiej ubić kruchy i suchy twaróg blenderem, aby w sernikach nie było ziaren niezmieszanego twarogu.
Krok 2
Jeśli twarożek jest miękki i plastyczny, nie trzeba używać blendera. Tłustym twarogiem zazwyczaj odpowiada tym cechom. Jeśli chcesz, możesz zrobić serniki z niskotłuszczowego twarogu.
Krok 3
Do miski z twarogiem wsypać 100 g mąki i dodać małą szczyptę soli. Ciasto twarogowe dokładnie wymieszaj na gładką masę za pomocą silikonowej szpatułki lub widelca.
Krok 4
W osobnej misce wymieszaj jajko z cukrem zwykłym i waniliowym. Ubić mikserem na gęstą, lekką pianę. Do miski z ciastem twarogowym wlać ubite jajko i delikatnie wymieszać szpatułką.
Krok 5
Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 5 minut na blat roboczy. W tym czasie ciasto stanie się elastyczne i giętkie, a serniki będzie można łatwo formować.
Krok 6
Pozostałą mąkę wyłóż na talerz. Wilgotnymi rękami wyjmij kawałek ciasta wielkości piłki do tenisa stołowego. Uformuj okrągły kształt, obtocz w mące i połóż na czystym talerzu lub desce. Kontynuuj formowanie okrągłych serników, aż skończy się ciasto.
Krok 7
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego i dodaj masło. Każdy przygotowany sernik lekko dociśnij dłońmi, nadając mu kształt krążka, włóż na patelnię i przykryj pokrywką.
Krok 8
Gotuj serniki-kluski przez 4-5 minut, następnie przewróć je na drugą stronę i kontynuuj pieczenie pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. Zdejmij pokrywkę i gotuj serniki, aż będą ugotowane, 1 minuta. Podawać na gorąco ze śmietaną, miodem i jagodami.
PRZYDATNE RADY
Aby zmniejszyć kaloryczność gotowego dania, zamiast mąki pszennej do ciasta należy dodać mąkę ryżową. Mąka ryżowa nie zawiera glutenu, dzięki czemu ciasto nie wymaga dodatkowego czasu na wyrośnięcie – serniki można formować od razu po wyrobieniu.
PRZY OKAZJI
Gotowanie słodkich serników i podawanie ich jako deseru wcale nie jest konieczne. Można wyłączyć z przepisu cukier zwykły i waniliowy, zwiększyć ilość soli, dodać zioła i świeżo zmielony pieprz, a ketchup lub majonez podawać z niesłodzonymi sernikami.
Amarant jest:
Bogaty w białko, lizynę i skwalen ()
Amarant jest:
·
zbilansowane, łatwo przyswajalne białko roślinne
·
biodostępny wapń i lizyna
·
błonnik
Dodając amarantus w ilości do 20% całkowitej mąki stosowanej w przepisach, poprawiasz wartość odżywczą, smak i konsystencję wypieków. Ponadto amarantus jest odpowiednim zagęszczaczem do sosów, zup i gulaszy.
Reklama LLC „Russkaya Oliva” INN: 3665050261