Do przepisu
Ten klasyczny amerykański deser zadowoli miłośników słodyczy, ponieważ ma bazę z orzechów, czekolady i karmelu, delikatne nadzienie serkowe, a na wierzch grubą warstwę sosu karmelowego i polewę czekoladową.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 615,53 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 5 godzin Używany: 6,75 g/42,90 g/51,32PieczenieKuchnia amerykańskaKolacjaPiekarniaDeserCiastkoSernikWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyŚwięto dzieciNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 20 PORCJIDo glazury:60 g czekolady3 łyżki l. śmietanka 33% tłuszczugarść orzechów pekan do dekoracjiNa sos karmelowy:400 g cukru120 g solonego masła, temperatura pokojowa240 ml śmietanki 33% tłuszczu5 łyżek l. mąka1/4 szklanki posiekanych orzechów pekanDo wypełnienia:650 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej140 g brązowego cukru230 g kwaśnej śmietany3 jajka1,5 łyżki. l. ekstrakt waniliowyDla bazy:260 g kruchych ciasteczek, najlepiej niezbyt słodkich120 g solonego masła2–3 łyżki. l. brązowy cukier1/2 szklanki orzechów pekanNa warstwę czekoladową:115 g czekolady100 ml śmietanki 33% tłuszczu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sos karmelowy. Do rondelka wsypać równą warstwę cukru. Umieścić na średnim ogniu i poczekać, aż się rozpuści, około 10 minut.
Krok 2
Pozostaw karmel na ogniu, aż zmieni kolor na bursztynowy.
Krok 3
Zdejmij karmel z ognia, dodaj masło i ubijaj, aż masa będzie gładka.
Krok 4
Powoli wlewaj śmietankę do karmelu i mieszaj, aż masa będzie gładka. Odlej 1 szklankę sosu karmelowego i zachowaj do nadzienia.
Krok 5
Do pozostałego karmelu dodać mąkę i orzechy, wymieszać.
Krok 6
Osnowa. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem i posmaruj boki masłem. Owiń patelnię folią.
Krok 7
Włóż ciasteczka, orzechy i cukier do robota kuchennego i zmiel na okruchy.
Krok 8
Rozpuść masło. Wlać roztopione masło do bułki tartej i dobrze wymieszać.
Krok 9
Wlać mieszaninę do formy i mocno docisnąć okruszki do dna (wygodnie jest to zrobić dnem szklanki). Formę wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 10
Włóż spód do piekarnika i piecz przez 10 minut. Fajny.
Krok 11
Na spód wylej sos karmelowo-pekanowy i wygładź powierzchnię szpatułką.
Krok 12
Warstwa czekolady. Kawałki czekolady włóż do miski i zalej wrzącą śmietaną. Pozostaw na 3 minuty, następnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.
Krok 13
Czekoladę wylać równą warstwą na sos karmelowy.
Krok 14
Pożywny. W dużej misce ubij serek śmietankowy i brązowy cukier na niskiej prędkości, aż masa będzie gładka. Dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy.
Krok 15
Dodawaj po jednym jajku, powoli mieszając, aż masa będzie gładka po każdym jajku.
Krok 16
Wlać nadzienie do formy.
Krok 17
Owiń patelnię folią i połóż na wysokiej blasze do pieczenia. Wlać gorącą wodę na blachę do pieczenia, aż osiągnie środek formy. Piecz sernik przez 1 godzinę 35 minut. w temperaturze 150°C. Boki powinny być ustawione, a środek powinien drgać. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik na 30 minut.
Krok 18
Uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na kolejne 30 minut.
Krok 19
Skrop sernik 125 ml sosu karmelowego i równomiernie rozprowadź szpatułką. Sernik ostudzić i wstawić do lodówki na 5 godzin.
Krok 20
Szkliwo. Czekoladę posiekaj i rozpuść w kuchence mikrofalowej ze śmietaną. Dobrze wymieszaj.
Krok 21
Zdjąć sernik z formy i ułożyć na talerzu. Skropić lukrem i pozostałym sosem karmelowym i posypać orzechami pekan. Przechowywać w lodówce do momentu podania.