Sernik truskawkowy bez pieczenia
gastronomia 16 czerwca 2023 r4,40 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział12Komentarz
Przedstawiamy najprostszy przepis na sernik. Żadnych ciast i piekarnika. Już drugi raz będziesz przygotowywać ten sernik z pamięci i zachwycać się jego smakiem i prostotą!
Skórka składa się z krakersów i masła. Głównym warunkiem jest to, że krakersy powinny być suche i niezbyt słodkie. Nie nadają się ciasteczka typu „Jubilee” – zawierają za dużo masła. Nadzienie zawiera serek Philadelphia. Tylko nie kupuj wersji niskotłuszczowej, bo się nie stwardnieje. Sposób przygotowania nadzienia wygląda następująco: serek zmiękczam mikserem, dodaję bitą śmietanę, odrobinę wanilii i sok z cytryny. To cała praca, jaka jest z tym związana! Następnie sernik należy przechowywać w lodówce przez 3 godziny. W tym czasie ciasto zgęstnieje i można zrobić jakiś sos lub po prostu zetrzeć świeże jagody z cukrem. Najważniejsze, żeby nie zjeść sernika od razu, bo w przeciwnym razie zdradziecko osadzi się na talii. Dlatego połowę ciasta pokroiłam na porcje i włożyłam do zamrażarki. Sernik dobrze przechowuje się przez kilka tygodni. A gdy ktoś niespodziewanie przyjdzie z wizytą, pozostaje tylko wyjąć ciasto z zamrażarki i postawić na czajniku.
12 porcji Aktywny czas gotowania 20 minut, pasywny czas gotowania 3 godziny
Czego potrzebujesz:
- 140 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g krakersów
- 300 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowej
- 250 ml śmietanki do ubijania
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy (można zastąpić cukrem waniliowym)
- 1/5 łyżki l. sok z cytryny
- truskawki do dekoracji
Co należy zrobić: Krakersy grahamkowe zmiksuj na okruchy. Najłatwiej to zrobić w robocie kuchennym. Przed włożeniem krakersów połam je. Masło pokroić w drobną kostkę, dodać do bułki tartej i ubić mikserem. Rezultatem powinien być luźny, kremowy miękisz. Luźną bułkę wysypać do tortownicy o średnicy ok. 23 cm i wysokości ok. 5 cm, rozsmarować na dnie i ściankach, dobrze ugniatając palcami. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 10 minut. Ubić śmietanę. Do miski miksera włóż serek Philadelphia, cukier puder, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny i wymieszaj za pomocą nasadki szpatułkowej lub samej szpatułki silikonowej. Powinniśmy otrzymać jednorodną masę o konsystencji gęstej śmietany. Dodać śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać na małych obrotach. Wypełnij spód farszem, wygładź silikonową szpatułką, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawać ze świeżymi truskawkami!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #truskawka #desery #sernik #Anna LudkowskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Jewgienija Leonowa17 marca 2015 r
Śmietana do ubijania to śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Przed ubijaniem ostudź śmietanę i rozpocznij ubijanie mikserem na niskich obrotach. Następnie zwiększaj prędkość i ubijaj, aż krem zwiększy swoją objętość i zmieni się w puszysty krem. Zatrzymaj mikser i wyjmij trzepaczkę z miski ze śmietaną: śmietanka powinna pozostać na trzepaczce, nie opadać i zachować swój kształt.
00Odpowiedź
16 marca 2015 r
Powiedzcie mi jakiego kremu mam użyć? Jaka jest zawartość tłuszczu i jak go ubić?
00Odpowiedź
16 marca 2015 r
Proszę mi powiedzieć jak ubić śmietanę? jak długo i jakie brać? może 30%? Z góry dziękuję
00Odpowiedź
21 sierpnia 2014
Dziękuję bardzo za przepis! Nigdy tak szybko i pysznie nie robiłam sernika, chociaż zamiast Filadelfii dostałam altówkę.
00Odpowiedź
27 grudnia 2013 r
Karine Werpachowska: dziękuję za gotowanie, bardzo mi miło! 1. Niestety bardzo ciężko jest zrobić bardzo gęsty sernik. Możesz spróbować włożyć go do zamrażarki, wtedy się połączy i pokrój jak udon. Inną opcją jest gotowanie pieczonych serników, są gęste, ale wymagają więcej czasu i wysiłku. 2. Zrobiłeś wszystko dobrze z okruchami. Ponieważ masa jest całkowicie jednorodna, oznacza to, że ciasto w krakersach było delikatne, szybko rozsypały się w pył. Nie widzę w tym nic kryminalnego Jeśli chcesz, żeby okruszki smakowały, weź grubsze krakersy lub krakersy żytnie. ) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
00Odpowiedź
26 grudnia 2013 r
Dobry wieczór, Anno! Zrobiłam sernik według Twojego przepisu. Smaczny ! Niesamowicie proste! Jednym słowem – magiczny przepis! W trakcie przygotowań miałam kilka pytań, a mianowicie: Na bazę wzięłam bezglutenowe ciasteczka MARIA firmy Schar. To jest la Digestivekex. Ciasteczka zostały idealnie zmielone na okruchy. Kiedy jednak ubijałam okruszki piasku zmiękczonym masłem, uzyskałam jednorodną, kremową masę, która jednak miała idealnie rozłożony kształt. Jaki jest mój błąd? Czy miękisz jest jeszcze ciepły po zmiażdżeniu? Właściwości ciasteczek bezglutenowych? Czy masło nie jest za miękkie (masło było wyjęte z lodówki kilka godzin)? Obydwa? Następny. Gotowy sernik stał w lodówce przez 5 godzin. Pięknie zamrożone. Jednak po cięciu nadzienie nie jest wystarczająco gęste. Czy tak powinno być? Co dodać, żeby wypełnienie było bardziej elastyczne? Dziękuję bardzo za pomoc!
00Odpowiedź
23 października 2013 r
Przepis jest naprawdę świetny: prosty i na pewno pyszny sernik. Próbowałem dodać Cremalotier do Serników zamiast Filadelfii. Wypróbuję ten przepis i też go dodam.
00Odpowiedź
17 lipca 2013 r
Aniu, dziękuję za wspaniały i prosty przepis.
00Odpowiedź
10 lipca 2013 r
Zrobią to dowolne krakersy, które lubisz. nie ma żadnych ograniczeń. Na przykład chcę kiedyś spróbować zrobić ten sernik z suszonymi ciasteczkami owsianymi.
00OdpowiedźNSM6 lipca 2013 r
Anna, który krakers jest najlepszy? z góry dziękuję za odpowiedź. Chciałbym spróbować, ale nie chcę przegapić)
00OdpowiedźLena Moskalenko6 lipca 2013 r
…jeśli do kremu dodamy stabilizator, to stwardnieje nawet przy niskotłuszczowej Filadelfii
00Odpowiedź
5 lipca 2013 r
Powiedzcie mi, czy mam dodać śmietanę do serka śmietankowego, ubitą czy tak po prostu? :-/
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych