Sernik Rokitnik i Migdały

Do przepisu

W istocie sernik to ciasto z musem, które może ozdobić każde przyjęcie herbaciane, a nie tylko świąteczne. Na jesienne przyjęcie herbaciane idealnym rozwiązaniem będzie sernik z rokitnikiem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 598,23 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 10,31 g/43,79 g/40,49MikserPiekarnikPieczenieChłodzenieKuchnia amerykańskaKolacjaPiekarniaDeserCiastkoŻadnego pieczenia ciastaSernikWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI200 g ciasteczek typu Yubileiny80 g masłapłatki migdałów do dekoracjijagody rokitnika do dekoracjiNa galaretkę:200 g jagód rokitnika60 g brązowego cukru50–60 ml likieru migdałowego, najlepiej amaretto6 g żelatyny w proszkuNa masę serową:600 g serka śmietankowego3 duże jajka80 g cukru pudrunasiona z połowy laski waniliisól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiel na drobną okruchy za pomocą noża lub blendera. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie gładka. Powstałą mieszaninę wyłóż do formy równą warstwą i uformuj bok o wysokości co najmniej 3 cm. Włóż do lodówki na 20–30 minut.

Krok 2

W międzyczasie utrzyj serek śmietankowy, cukier, szczyptę soli i ziarenka wanilii na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijając po każdym dodaniu na gładką masę.

Krok 3

Rozsmaruj mieszaninę serów na przygotowanej bazie ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Nadzienie powinno stać się twardsze (szczególnie na brzegach) i nie marszczyć się przy lekkim potrząśnięciu patelnią. Całkowicie ostudzić.

Krok 4

W przypadku galaretki namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody przez 5 minut. Do miski blendera włóż jagody rokitnika i zmiksuj na gładką masę. Jagody przetrzyj przez sito. Dodać cukier i likier.

Krok 5

Odciśnij nadmiar wilgoci z żelatyny i zalej około 100 ml gorącej wody. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać puree z jagód, wymieszać i wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Galaretka powinna całkowicie stwardnieć. Przed podaniem wyjmij ciasto z formy i udekoruj płatkami migdałów oraz jagodami rokitnika.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja