Sernik miodowy z sosem żurawinowym
Jewgienija Leonowa 10 września 2021 r4,77 (13)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział8Komentarz Do przepisu
Dziś niewiele osób wie, że sernik pierwotnie robiono ze zwykłego twarogu, a nie z drogiego serka śmietankowego, który jest również znacznie tłusty. Upiecz ten sernik miodowy, a nie będziesz żałować ani minuty!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 633,71 kcal/porcję Porcje: 9 Używany: 13,72 g/42,96 g/46,32PiekarnikPieczenieKuchnia amerykańskaKuchnia europejskaKolacjaPiekarniaDeserCiastoCiasto twarogoweSernikWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyŚwięto dzieciNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 9 PORCJI350 g bułki tartej150 g masła2 łyżki l. MiódDo wypełnienia:500 g twarogu 18% tłuszczu250 g tłustej śmietany1/3 szklanki miodu2 jajka2 łyżeczki ekstrakt waniliowyDo sosu:2 szklanki żurawiny1/4 szklanki miodu1 łyżka. l. skrobia kukurydziana30 g soku z cytryny1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy1/4 szklanki wody12 g skórki z cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W małym rondelku roztapiamy masło i miód. Ciasteczka włóż do robota kuchennego i zmiel na okruchy. Do okruchów wlać roztopione masło i miód, dobrze wymieszać. Mieszankę przełóż do wysokiej formy o średnicy 24 cm i mocno i równomiernie dociśnij okruchy do dna (najwygodniej jest to zrobić dnem szklanki). Formę wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 2
W robocie kuchennym połącz jajka, twarożek, śmietanę i ekstrakt waniliowy na gładką masę, 2 do 3 minut.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 175˚C. Nadzienie wylewamy na spód ciasteczek i wstawiamy blaszkę do piekarnika. Piecz około 1 godziny, aż sernik będzie twardy na brzegach, ale wciąż trzęsący się w środku. Nie wyjmując ciasta z formy, ostudzić w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 5 godzin.
Krok 4
Do rondla wlej wodę, dodaj miód i zagotuj. Dodać żurawinę, skrobię, drobno startą skórkę i sok z cytryny i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj ekstrakt waniliowy i zdejmij z ognia. Fajny.
Krok 5
Zdjąć sernik z formy i ułożyć na talerzu. Skropić sosem żurawinowym i posypać skórką z cytryny.