Ser marynowany
gastronomia 22 czerwca 20070,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 465,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowanieKuchnia ukraińskaPustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI3 małe cebule400 g twardego sera krowiego0,5 łyżeczki czarne ziarna pieprzususzony rozmarynwytrawne białe winoczosnek – 5 ząbkówocet winny biały – 2 łyżki. l.olej roślinny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ser pokroić w dużą kostkę. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę przekrój na ćwiartki, a ząbki czosnku wzdłuż na pół. Zmiażdż ziarna czarnego pieprzu płaską częścią noża.
Krok 2
W odpowiednim szklanym słoju układamy warstwami ser, cebulę i czosnek, posypując każdą warstwę pieprzem i rozmarynem. Wino wymieszać z octem, zalać tą mieszanką ser i przyprawy, dodać olej roślinny.
Krok 3
Przykryj słoik pokrywką lub folią. Można go zawinąć w nieprzezroczystą plastikową torebkę, aby nikt nie zgadł, co jest w środku i nie zjadł serka przed terminem. Pozostawić do marynowania w lodówce na 2 tygodnie.