Ser kozi z tymiankiem i rozmarynem
gastronomia 22 czerwca 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmDomowe produkty mleczneSKŁADNIKI NA 4 PORCJIRozpocznij przygotowania na 1 tydzień przed podaniem800 g młodego sera koziego 6 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren białego pieprzu 1/2 łyżeczki. nasiona kolendry 2 liście laurowe 2 małe czerwone papryczki chili 2 ząbki czosnku gałązki tymianku, rozmarynu i kopru włoskiego 6 szklanek oliwy z oliwek Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ser kozi pokroić na duże kawałki.
Krok 2
Ser ułożyć w wysterylizowanych słoikach, pomiędzy kawałki rozprowadzić przyprawy, zioła, chili i czosnek, zalać olejem po brzegi i dobrze zamknąć. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 miesiące. Po tygodniu ser jest gotowy. Wskazówka gastronomiczna: Do marynowania w ten sposób nadaje się wiele serów śródziemnomorskich: mozzarella, ser feta, labna. Olej, w którym były marynowane, można wykorzystać do smażenia i sosu do sałatek.
UWAGA DO GOSPODARKI
Marynowanie w oleju to trudna sprawa. Niestety takie preparaty przygotowane w domu można przechowywać jedynie w lodówce i to dość krótko. Jaki jednak byłby sens, gdyby były przechowywane miesiącami? Na przykład zabraknie nam tego sera wieczorem, jeśli otworzymy go na śniadanie…