Ser jabłkowy
Elena 10 września 2018 r4,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Ser jabłkowy to litewski przysmak bożonarodzeniowy. Wyjątkowy, zdrowy, aromatyczny i pyszny deser.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 3 godziny 30 minut Dodać. czas: 8 godzinSuszenie, suszenieKuchnia litewskaDeserPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka 3 kgmielony cynamon 2 łyżeczki.cukier 600 grorzechy 100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka pokroić, wrzucić do rondelka i posypać cukrem. Pozostaw, aż puści sok. Po wypuszczeniu soku postaw patelnię na ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, często mieszając, aby uniknąć przypalenia.
Krok 2
Niewielką porcję jabłek włóż do miski, resztę posiekaj w blenderze i gotuj na małym ogniu, aż jabłka zgęstnieją i nabiorą ciemniejszego karmelowego koloru. Gotowanie masy zajmie od 2 do 3 godzin.
Krok 3
Do musu jabłkowego dodaj mielony cynamon, orzechy i zarezerwowane jabłka. Umieść mieszaninę w kilku warstwach wilgotnej gazy. Umieść przedmiot w misce, połóż na nim ciężar i pozostaw na jeden dzień. Po dniu zawiąż gazę i powieś serek jabłkowy w temperaturze pokojowej, aby dojrzewał przez co najmniej miesiąc. Im dłużej ser jabłkowy dojrzewa, tym staje się gęstszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny.