Ser jabłkowy

Ser jabłkowy

Nadieżda Murinets 25 listopada 2016 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzSer jabłkowy Do przepisu

Zdrowy deser do herbaty zamiast słodyczy i ciasteczek! Wyłącznie z naturalnych produktów!

Złożoność: łatwo Porcje: 1PustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka 7 kgcukier 2 kgcynamon 6 szczyptwanilia 3 szczypty Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki, mieszamy z cukrem i odstawiamy pod ciśnieniem na 36 godzin. Następnie odcedź powstały sok i odparuj połowę jego objętości w otwartym pojemniku.

Krok 2

Powstałym syropem zalej jabłka i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny. W razie potrzeby na pół godziny przed końcem gotowania można wrzucić na patelnię 2-3 plasterki jabłka, tak aby w serze widoczne były jasne żyłki. Można dodać wanilię i cynamon do smaku.

Krok 3

Powstałą masę umieszczamy w lnianym worku, który następnie umieszczamy pod ciśnieniem w celu odsączenia pozostałej cieczy. Następnie wieszamy i czekamy, aż ser wyschnie i dojrzeje.

Krok 4

Ser można przechowywać w chłodnym i suchym miejscu dłużej niż rok. Chociaż rzadko mu się to udaje, ponieważ jest zjadany dość szybko.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja