Sekrety wypieków bezglutenowych
Olga Zacharowa 02 lipca 2022 r4,50 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Przed nami jeszcze wiele świąt, a to oznacza wiele powodów, żeby coś upiec. Ale co z tymi, którzy są uczuleni na gluten? Używaj specjalnej mąki bezglutenowej, pamiętaj tylko, że ma ona swoje specyficzne cechy. Jeśli nie weźmiesz ich pod uwagę, pieczenie może się nie udać.
Z mąką bezglutenową należy obchodzić się ostrożnie. W przeciwnym razie wypieki będą pozbawione smaku, ciężkie i twarde. W końcu to gluten nadaje ciastu elastyczność, dzięki czemu jest przewiewne i delikatne. Praca z taką mąką to kwestia wprawy. Dlatego bądź cierpliwy, uzbrój się w nasze rady, a odniesiesz sukces!
Istnieje wiele rodzajów mąk bezglutenowych – kukurydziana, gryczana, ryżowa, migdałowa, kokosowa, orzechowa itp. Korzystając z naszych wskazówek, możesz zrobić z niego delikatne i smaczne wypieki. Jeśli jednak nie chcesz się tym przejmować, możesz kupić w sklepie gotową mieszankę bezglutenową. Nie jest bardzo tania, ale wypieki, które produkuje, są całkiem przyzwoite.
1. Do mąki bezglutenowej nie sprawdzi się zwykły środek spulchniający, trzeba użyć specjalnego. Jeśli nie możesz go znaleźć w sklepie, spróbuj zrobić go samodzielnie z sody oczyszczonej, kwasu winowego i skrobi.
2. Aby produkty bezglutenowe dobrze się upiekły, należy dokładnie przestrzegać wszystkich szczegółów podanych w przepisie. Nawet naruszenie kolejności umieszczania żywności lub eksperymentowanie z temperaturą w piekarniku może mieć tutaj fatalne skutki. Z tej mąki zaleca się robić małe bułeczki i ciasta – lepiej się pieczą.
3. W niektórych przypadkach nie można obejść się bez skrobi – kukurydzy i ziemniaków. Pierwszy z nich przyda się do przygotowania biszkoptu. Drugi pomoże podczas pracy z mąką gryczaną, z której ciasto w przeciwnym razie będzie zbyt kruche.
4. Jeśli produkty potrzebne do przygotowania ciasta znajdowały się wcześniej w lodówce, lepiej nie używać ich od razu, tylko poczekać, aż ogrzeją się do temperatury pokojowej.
5. Mąka kukurydziana świetnie sprawdza się do przygotowania kruchych ciasteczek i innych gęstych wypieków. Ale lepiej nie używać go do produktów drożdżowych – rośnie bardzo słabo. Mąka sojowa jest optymalna do puszystych wypieków. A jeśli nie lubisz specyficznego smaku soi, zagłusz go niewielką ilością aromatycznych przypraw.
6. Naleśniki i naleśniki najlepiej przyrządzać z mąki ryżowej i skrobi kukurydzianej. Ta sama mieszanka nadaje się do przygotowania babeczek i białego chleba.
7. Jeśli potrzebujesz zrobić ciasta, bazę do pizzy, ciasto na ciasteczka itp. – Nie rozwałkowuj ciasta bezglutenowego zbyt cienko. Grubość musi wynosić co najmniej 1 cm.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #gluten #tajemnice gotowania #pieczenie #pieczeniebezglutenowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych