Najlepsze przepisy na robienie nuggetsów z kurczaka w domu
Co to są nuggetsy? To delikatny filet z kurczaka w bardzo smacznej chrupiącej panierce, któremu nie można się oprzeć! I choć jesteśmy przyzwyczajeni do zabierania tego dania na wynos z supermarketów czy fast foodów, nuggetsy wcale nie są trudne do przygotowania w domu. Podpowiadamy, jak to zrobić, żeby wyszło na pewno pysznie i na co zwrócić szczególną uwagę.
O czym porozmawiamy w artykule:Kto wynalazł nuggetsy Sekrety pysznych nuggetsów, jak w słynnym fast foodziePrzepisy Nuggetsy z piersi na patelni Nuggetsy z kurczaka w domu Nuggetsy z kurczaka z sezamem w piekarniku Nuggetsy z kurczaka w podwójnej panierce w piekarnikuSałatka z nuggetsów z dressingiem miodowo-musztardowymRoll z nuggetsami
Kto wynalazł nuggetsy
Samo słowo „samorodek” pojawiło się w Ameryce w połowie XIX wieku, kiedy na kontynencie szalała „gorączka złota”. W tamtych czasach bryłki nazywano bryłkami czystego złota. Sto lat później, w 1950 roku, Amerykanin Robert Baker, profesor Wydziału Technologii Żywności, zaproponował przepis na filet z kurczaka w bardzo chrupiącej, twardej panierce, który kolorem i konsystencją przypominał bryłki złota.
W 1979 roku opracowano specjalny przepis na nugget specjalnie dla sieci restauracji fast food McDonalds, który szybko przypadł do gustu ogółowi społeczeństwa. Można powiedzieć, że od lat 80-tych ubiegłego wieku nuggetsy z kurczaka rozpoczęły swój triumfalny marsz po całej planecie. Obecnie serwowane są w barach, kawiarniach i restauracjach, a także sprzedawane są w postaci półproduktów na całym świecie.
Sekrety pysznych nuggetsów, jak w słynnym fast foodzie
Tradycyjna panierka na nuggetsy – mąka, roztrzepane jajko i bułka tarta (Shutterstock/FOTODOM)
Obecnie nuggetsy przygotowywane są albo z filetu z piersi, udka, albo z mielonego kurczaka, przy użyciu krakersów, mąki, skrobi, wszelkiego rodzaju płatków itp. jako panierki.
Być może pierwszym sekretem przygotowania pysznych nuggetsów jest użycie świeżego lub schłodzonego mięsa. Faktem jest, że zamrożony produkt traci część wilgoci i staje się suchy, co oczywiście wpływa na smak. To samo dotyczy mięsa mielonego.
Aby dodać jasności dość neutralnemu w smaku mięsu z kurczaka, a dodatkowo uczynić je bardziej miękkim i soczystym, użyj marynat. Tutaj pole wyobraźni jest praktycznie nieograniczone, gdyż kurczaka łączy się z większością ziół i przypraw. Wystarczy natrzeć kawałki mięsa aromatyczną solą/adżyką lub umieścić je w mieszance sosu sojowego, miodu i musztardy lub zalać solenadą – czymś pomiędzy solanką a marynatą. Opcje są nieograniczone!
Tradycyjna panierka do nuggetsów to mąka, następnie roztrzepane jajko i na końcu bułka tarta. Jednak „tradycyjne” nie znaczy najlepsze, dlatego śmiało możesz dodać do panierki ser, płatki zbożowe, ulubione przyprawy, nasiona czy orzechy. Świetnie sprawdzają się tutaj nasiona sezamu, drobno zmielone płatki owsiane, kukurydziane itp.
Nuggetsy należy smażyć w dużej ilości oleju roślinnego, około 2–4 minuty z każdej strony i odsącz na zmiętych ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się pieczenie nuggetsów w piekarniku zamiast smażenia. Wystarczy położyć panierowane kawałki kurczaka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 200°C na złoty kolor.
A ostatnia tajemnica na dziś to pyszny sos. Nie ma tu jasnych zasad, dlatego nuggetsy podawaj z czymkolwiek chcesz – ketchupem, kwaśną śmietaną, tzatziki, tatarem, słodko-kwaśnym, musztardą, grillem czy 1000 wysp.
Przepisy
W naszej ofercie znajdziesz 4 korzystne dla obu stron przepisy na nuggetsy z kurczaka w domu, a także bonus – sałatkę i bułkę z nuggetsami z kurczaka.
Nuggetsy z piersi na patelni
Zarówno dzieci, jak i dorośli po prostu uwielbiają chrupiące nuggetsy z piersi kurczaka w złotej panierce! Zapraszamy do przygotowania tego przysmaku w domu – uwierzcie, jest smaczniejszy i o wiele zdrowszy niż w jakiejkolwiek kawiarni typu fast food.
Nuggetsy z piersi na patelni (Wydawnictwo LLC Gastronom)
40 minut
4 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
• filet z piersi kurczaka – 500 g
• bułka tarta – 150 g
• olej roślinny – 100 ml
• jajko C0 – 1 szt.
• chleb biały do tostowania – 4 sztuki
• mleko – 1 łyżka. l.
• słodka papryka mielona – 1 łyżeczka.
• sól
1. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, posolić i posypać papryką.
2. Odetnij skórkę z chleba, pokrój miękisz na dowolne kawałki i włóż do miski blendera lub robota kuchennego. Zmiel na okruchy w trybie pulsacyjnym.
3. Dodaj kurczaka, zmiel na grube mielone mięso.
4. Mięso mielone przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić na warstwę o grubości 5 mm. Pokrój w kwadraty o boku 4-5 cm. Przykryj folią spożywczą i włóż bezpośrednio na deskę do zamrażarki na 5 minut.
5. W głębokim talerzu ubić jajko ze szczyptą soli i mlekiem. Zanurz każdy kawałek mięsa mielonego w jajku, poczekaj, aż jego nadmiar ocieknie, a następnie obtocz w bułce tartej, strzepując nadmiar.
6. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawaj nuggetsy na gorąco.
UWAGA DO GOSPODARKI
Mięso mielone na nuggetsy można przygotować nie tylko w blenderze, ale także w maszynce do mięsa z największym rusztem.
PRZY OKAZJI
Najwygodniej jest wypoziomować mięso mielone na nuggetsy z piersi na patelni z dłońmi nasmarowanymi olejem roślinnym.
Domowe nuggetsy z kurczaka
Znamy kilka zasad, dzięki którym możesz przygotować nuggetsy z kurczaka w domu, tak by Twoi bliscy byli zachwyceni! W załączeniu przepis na pyszny sos owocowy.
Nuggetsy z kurczaka w domu (Wydawnictwo LLC Gastronom)
40 minut
Dodatkowy czas 30 min
4 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
• filet z kurczaka bez skóry (180–220 g każdy) – 4 szt.
• mąka – 150 g
• krakersy panko lub drobno pokruszony czerstwy biały chleb – 150 g
• białka jaj – 3 szt.
• Sos Worcestershire – 2 łyżki. l.
• sól – 1 łyżka. l.
• czosnek suszony mielony – 1 łyżeczka.
• świeżo zmielony czarny pieprz – 3/4 łyżeczki.
Do głębokiego smażenia:
• olej roślinny – 1–2 l
Do sosu:
• konfitura jabłkowa lub morelowa – 150 g
• ocet winny biały – 1 łyżka. l.
• sos sojowy – 1 łyżeczka.
• mielony suszony czosnek – na czubku noża
• mielony imbir – na czubku noża
• mielony pieprz cayenne – na czubku noża
1. Każdy filet przekrój na 3 części w poprzek i lekko ukośnie. Następnie przekroić na połówki, również po przekątnej.
2. Do głębokiej miski wlej 500 ml pitnej wody, dodaj sos Worcestershire i 1 łyżkę. l. sól. Do powstałej solanki włóż kawałki filetu z kurczaka. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Krakersy panko włożyć do torebki, rozgnieść wałkiem, ułożyć na talerzu, dodać suszony czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz.
3. W płaskiej misce lekko ubij białka widelcem, do osobnej miski wsyp mąkę. Obtocz kawałki kurczaka w mące, następnie zanurz w ubitych białkach, a następnie obtocz w mieszance bułki tartej, lekko dociskając dłońmi. Przełożyć na talerz. Pozostaw na 8-10 minut.
4. Do brytfanny lub głębokiego rondla wlać warstwę oleju roślinnego o grubości 2 cm i podgrzać do 180°C. Ponownie zanurz nuggetsy w mieszance chlebowej, strząśnij jej nadmiar i smaż z obu stron na złoty kolor.
5. Dżem podgrzać na małym ogniu, rozcieńczając go lekko wodą pitną (1-2 łyżki) i dodając wszystkie zioła i przyprawy. Gdy dżem stanie się płynny, dodaj ocet i sos sojowy. Mieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Ostudzić i podawać z nuggetsami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby przygotować nuggetsy z kurczaka w domu, lepiej jest użyć krakersów Panko. Ich miękisz jest grubszy, bardziej przewiewny i chrupiący niż zwykła bułka tarta.
PRZY OKAZJI
Pamiętaj, że kawałki kurczaka na nuggetsy należy przechowywać w zalewie nie dłużej niż podane w przepisie 30 minut. Dzieje się tak w przypadku, gdy „więcej” nie znaczy „lepiej”. W przeciwnym razie nuggetsy będą przesolone.
Nuggetsy z kurczaka z sezamem w piekarniku
Dobra wiadomość jest taka, że ulubione nuggetsy dzieci nie muszą być smażone w głębokim tłuszczu! Upiecz je w piekarniku i podawaj z domowym sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną wymieszaną ze świeżymi ziołami. I żadnych widelców! – pozwólmy dzieciom jeść rękami pyszne chrupiące kawałki kurczaka, bo tak im smakuje.
Nuggetsy z kurczaka z sezamem w piekarniku (Wydawnictwo Gastronom LLC)
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
8 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
• filet z piersi kurczaka – 4 szt.
• jajka – 2 szt.
• małe płatki owsiane („dodatkowy») – 1/2 szklanki
• bułka tarta – 1/2 szklanki
• sezam (surowy) – 1–2 łyżki. l.
• oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
• czosnek lub cebula w proszku – 1 łyżeczka.
• sól
Do sosu:
• bardzo dojrzałe duże pomidory – 2 szt.
• cebula – 1 szt.
• oliwa z oliwek – 1–2 łyżki. l.
• sos pomidorowy – 1 łyżka. l.
• czosnek – 1 ząbek
• cukier – 1 łyżeczka.
• suszone oregano – 1/2 łyżeczki.
• sól
1. Pomidory na sos zaparzyć wrzącą wodą, opłukać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i posiekać miąższ. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, a po 30 sekundach cebulę. Mieszaj i smaż, aż uzyskasz lekko złoty kolor, 7 minut.
2. Do rondla dodać pomidory i sos pomidorowy, wymieszać i gotować około 5 minut. Dodać cukier, sól do smaku, posypać oregano i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić, 30 minut. Następnie włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Filet z kurczaka na nuggetsy pokroić w kostkę o długości 3–5 cm.
4. W misce ubij jajka. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą, płatki owsiane, nasiona sezamu, czosnek lub cebulę w proszku i sól.
5. Zanurz kawałki kurczaka najpierw w jajku, a następnie w mieszance chlebowej. Upewnij się, że nuggetsy są całkowicie pokryte bułką tartą.
6. Ułóż kurczaka na przygotowanej blasze i od razu zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Piec na złoty kolor, 10–15 minut. Podawaj nuggetsy z kurczaka ze schłodzonym sosem pomidorowym.
UWAGA DO GOSPODARKI
Nuggetsy w piekarniku można przygotować nie tylko z kurczaka, ale także z indyka. Okaże się pyszne. Spróbuj także dodać do mieszanki bułki tartej mieloną paprykę i ulubione suszone zioła, takie jak oregano lub tymianek.
PRZY OKAZJI
Sos do pieczonych w piekarniku nuggetsów z kurczaka można długo przechowywać w lodówce. Aby to zrobić, przygotuj słoik: umyj, zalej wrzącą wodą i dobrze wysusz. Następnie przelać ostudzony sos i szczelnie zamknąć.
Podwójne panierowane nuggetsy z kurczaka w piekarniku
Tradycyjnie nuggetsy robi się z piersi kurczaka, ale jeśli lubisz bardziej soczyste mięso, sięgnij po filet z udka. I nie zapomnij marynować kurczaka przez co najmniej 30 minut, a najlepiej przez noc.
Nuggetsy z kurczaka w podwójnej panierce w piekarniku (zdjęcie autora przepisu)
25 minut
Dodatkowy czas 20 min
3 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
• filet z kurczaka – 500 g
Dla leisona:
• żółtko – 2 szt.
• woda mineralna – 2 łyżki. l.
Do panierowania:
• mąka – 3/4 szklanki
• przyprawa do kurczaka do smaku – 1 łyżka. l.
• proszek cebulowy – 1 łyżeczka….