Sekrety szefa kuchni: Jak przekształcić młodą kapustę w niezwykle smakowite potrawy

Jak zamienić młodą kapustę w różne pyszne dania: szef kuchni powie Ci wszystko

Jak zamienić młodą kapustę w różne pyszne dania: szef kuchni powie Ci wszystko

Szef kuchni marki pięciogwiazdkowego Hotelu Helvetia Aleksander Bogdanow Wyrafinowane dania prezentowane w Cafe Claret są tak samo dobre, jak komfortowe dania serwowane w Marius Brasserie. Potrafi zamienić nawet zwykłą młodą kapustę w kulinarne arcydzieło. I właśnie tymi tajemnicami poprosiliśmy Aleksandra, aby się nimi podzielił.

Jak gotować młodą kapustę na różne sposoby i zamienić ją w prawdziwy przysmakSałatka z młodej kapusty i marchewkiJak gotować młodą kapustę na różne sposoby i zamienić ją w prawdziwy przysmakSałatka z młodej kapusty i marchewki

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak wybrać kapustę
  • Sałatka z młodą kapustą
  • Pieczona kapusta
  • Gołąbki z gołąbkiem i solanką
  • Stek z młodej kapusty
  • Gołąbki z młodej kapusty

Jak wybrać kapustę

Wiosną rozpoczyna się sezon na młodą kapustę – świeżą, chrupiącą, słodką, o przyjemnym pikantnym smaku. Ale wybierając go na rynku lub w sklepie, nie powinieneś tracić czujności. Główka kapusty powinna być mała, wielkości główki dziecka i w żadnym wypadku nie pęknięta. Zdarza się, że sprzedawcy odrywają wierzchnie liście kapusty z poprzedniego zbioru i przekazują ją jako nową, młodą. Najpewniejszym sposobem sprawdzenia jest dociśnięcie główki kapusty z obu stron. Młoda kapusta powinna się zarumienić. Tę kapustę możesz śmiało kupić.

Sałatka z młodą kapustą

Do sałatki z kapusty możesz dodać inne wiosenne warzywa i zioła
Do sałatki z kapusty możesz dodać inne wiosenne warzywa i zioła

Najczęściej do sałatek używa się młodej kapusty. Jest to zrozumiałe: wiosną naprawdę chcesz świeżych warzyw. Głównym sekretem jest pocięcie go tak drobno, jak to możliwe. I pod żadnym pozorem nie należy go wcześniej solić ani rozgniatać rękami, aby nie straciło chrupkości. Młoda kapusta dobrze komponuje się z tymi samymi chrupiącymi warzywami – świeżym ogórkiem, rzodkiewką. Można też zastąpić go liśćmi sałaty. Dla podkreślenia smaku warto dodać jałowiec, kolendrę i koperek. Ale moją ulubioną sałatką jest młoda kapusta z krewetkami i jogurtem naturalnym. Spróbuj, na pewno Ci się spodoba.

Pieczona kapusta

Innym korzystnym dla obu stron sposobem jest pieczenie młodej kapusty w piekarniku. Teraz to danie jest oferowane w wielu restauracjach, gdzie kapustę podaje się z jakimś fantazyjnym sosem, na przykład truflowym. Ale nawet bez trufli otrzymasz równie dobre. Do tego potrzebny jest bogaty sos. Możesz wziąć miękkie masło z czosnkiem i ziołami, tapenadę z oliwek, sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią itp. Ale polecam nie brać świeżego czosnku, ale pieczony czosnek. Wystarczy zawinąć w folię, skropić oliwą, dodać odrobinę soli i pieprzu i piec 15 minut w 180 st. °C. Następnie cała szorstkość zniknie ze smaku czosnku, stanie się delikatniejsza i delikatniejsza, ale zachowa swój lekki czosnkowy smak, którego potrzebujemy.

Gdy sos będzie już gotowy, możesz przystąpić do pracy z kapustą. Główkę kapusty przekrój na 4 części tak, aby łodyga trzymała liście, ostrożnie oddziel je od siebie i każdą warstwę polej sosem. Przygotowaną główkę kapusty pieczemy w temperaturze 180 st °C 15Odstaw na 20 minut na drucianej kratce (pamiętaj o umieszczeniu miski ociekowej, ponieważ olej i sos będą kapać), przykrytej kopułą folii, aby umożliwić łatwą cyrkulację powietrza i zapewnić równomierne ugotowanie kapusty. W tym czasie główka kapusty się skurczy, liście skleją, a sos nie tylko nasyci kapustę, ale także zamieni się w piękne warstwy. Trzeba natychmiast zjeść tę kapustę. A jeśli chcesz zadziwić swoją rodzinę lub gości, sugeruję zrobienie sosu ze śmietany z kawiorem. W tym celu należy odsączyć nadmiar płynu ze śmietany (odważając ją na sicie przez 4 godziny), następnie wymieszać z kawiorem szczupakowym (odpowiedni jest również czerwony), drobno posiekanymi ziołami i solą do smaku. Rezultatem jest niezwykły i bogaty w smaku sos, który dobrze komponuje się z kapustą.

Gołąbki z gołąbkiem i solanką

Ogólnie rzecz biorąc, z młodej kapusty można przygotować wszystkie te same potrawy, co zebrane jesienią: kapuśniak, nadzienie do ciasta, gołąbki, solankę itp. Ale jest z tym dużo mniej zamieszania. Przykładowo liście, które posłużą do gołąbków lub zastąpią warstwy ciasta w lasagne, można po prostu zanurzyć na 2 minuty we wrzącej wodzie – i można nimi zawinąć nadzienie.

Stek z młodej kapusty

Stek z kapusty należy smażyć, ciągle obracając i wlewając olej
Stek z kapusty należy smażyć, ciągle obracając i wlewając olej

Po odcięciu liści młodej kapusty pozostanie miękki środek przypominający mały stożek. Można z niego ugotować niezwykły stek. Do tego będziesz potrzebował oleju Beurre Noisett. W tym celu zwykłe masło topi się i podgrzewa, ciągle mieszając, aż nabierze wyraźnego orzechowego aromatu. Należy podsmażyć na nim środek kapusty, ciągle ją przewracając i zalewając olejem, aby odpowiednio nasiąkła. Rezultatem jest stek z kapusty – idealny dodatek do mięsa lub kieliszka czerwonego wina.

Gołąbki z młodej kapusty

Gotuję gołąbki tylko z młodej kapusty: uwierz mi, smak potrawy jest zupełnie inny! Spróbujcie zrobić gołąbki według mojego przepisu, a nie pożałujecie.

Gołąbki z młodej kapusty – pyszne danie wielkopostne
Gołąbki z młodej kapusty – pyszne danie wielkopostne

Do przygotowania gołąbków na 4 porcje potrzebne będą:

  • 1 główka kapusty
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 200 g korzenia pasternaku lub selera
  • 200 g marchewki
  • 200 g kalafiora
  • 80 g pomidorów
  • 260 g cebuli
  • 60 g pieczarek
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g pomidorów we własnym soku
  • 20 g czosnku
  • sól
  • cukier
  1. Liście kapusty rozebrać, opłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty, ostudzić.
  2. Piec warzywa w folii z solą i olejem roślinnym, aż będą ugotowane. Ryż ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę wielkości ryżu i smażyć na złoty kolor. Pieczarki posiekaj i smaż na oleju roślinnym do miękkości.
  3. Warzywa pokroić w drobną kostkę wielkości ziarenka ryżu i przygotować mięso mielone mieszając z cebulą, ryżem, grzybami i doprawiając sosem sojowym.
  4. Ziemniaki ugotuj, oszczędzając wodę z gotowania. Drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor.
  5. W blenderze na wysokich obrotach połącz ziemniaki, smażoną cebulę, pomidory i czosnek. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go wodą, w której gotowały się ziemniaki. Sól i dodaj cukier do smaku. Sos przecedzić przez drobne sitko.
  6. Gołąbki ułożyć na dnie patelni, polać sosem, przykryć prasą i piec w temperaturze 180 st. °Od 45 minut.
  7. Podawać gołąbki udekorowane ziołami i smażonymi chipsami ziemniaczanymi.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kapusta #młoda kapustaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja