Kalmary to kapryśne stworzenia zarówno w życiu, jak i na patelni. Ale jeśli znasz zawiłości ich przetwarzania i postępujesz zgodnie z technologią przygotowania, nie będzie żadnych problemów. Alexey Telyukov, szef kuchni restauracji Duran Bar, dzieli się swoimi wskazówkami i trikami. A jednocześnie przepisy.
Jak wybrać odpowiednią kałamarnicę
Kalmary są zwykle sprzedawane w postaci zamrożonej. Radzę wybierać nieobrane kalmary, ponieważ obrane skorupiaki są ponownie zamrażane, co obniża jakość każdego produktu, zwłaszcza tak delikatnego jak owoce morza.
Lepiej wziąć małe kalmary – ich mięso jest znacznie delikatniejsze i bardziej miękkie.
Jak prawidłowo przetworzyć kalmary przed gotowaniem
Oczyszczone kalmary
Kalmary, podobnie jak inne owoce morza, należy rozmrażać w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Surowo zabrania się rozmrażania skorupiaków w kuchence mikrofalowej lub pod gorącą wodą.
Istnieją dwie metody przetwarzania:
1. Po rozmrożeniu odetnij macki, wyciągnij cięciwę, wywróć kalmary na lewą stronę i zdejmij wszystkie folie.
2. Umieść kalmary we wrzącej wodzie na 30 sekund, gdy tylko białko zacznie się zwijać, film oddzieli się od tuszy. Natychmiast usunąć i oczyścić cały nadmiar pod bieżącą zimną wodą. Należy jednak pamiętać, że rozpoczął się proces obróbki cieplnej produktu i kalmary już zaczęły się gotować.
Jak prawidłowo ugotować kalmary na grillu
Grillowana kałamarnica
Połóż kalmary na grillu dosłownie na 1-2 minuty – mięso natychmiast stwardnieje i stanie się elastyczne. Zdjąć z ognia, dodać sól i pieprz – produkt jest gotowy do spożycia.
Najważniejsze, aby nie rozgotować kalmarów, w przeciwnym razie otrzymasz twardą gumową podeszwę.
Oczyszczone kalmary przed smażeniem można zamarynować w oliwie z dodatkiem mieszanki przypraw – soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu, kolendry.
Do marynaty można również użyć kefiru, śmietany, majonezu – w zależności od osobistych preferencji smakowych.
Grillowane kalmary można podawać z zielonym olejem (tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, natką pietruszki, olejem roślinnym, oliwą z oliwek) i pieczoną cytryną (cytrynę przekrój na pół, włóż na rozgrzaną patelnię, odstaw na kilka minut, następnie piecz w piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni).
Jak prawidłowo gotować kalmary
Kalmary przed gotowaniem
Gotowanie trwa około 1-3 minut, w zależności od wielkości skorupiaków. Uniwersalny proces gotowania jest następujący: zagotuj wodę, dodaj sól i pieprz, wrzuć liść laurowy, opuść kalmary, odczekaj wymagany czas i natychmiast wyjmij kalmary.
Dania z kalmarami
Zupa pomidorowa z kalmarami
Przygotowana jak klasyczna zupa z owocami morza. Szalotkę, czosnek, tymianek posiekać, wszystko podsmażyć na patelni na oleju. Dodać oczyszczone kalmary, następnie ćwierć kieliszka białego wina, odparować, zalać wszystko bulionem warzywnym lub rybnym. Pomidory obrać, pokroić na puree i dodać do całkowitej masy. Zagotować, gotować 2 minuty, dodać masło, sól, pieprz, cukier.
Składniki na zupę pomidorową z kalmarami
Zupa pomidorowa z kalmarami
Panierowane krążki kalmarów
Oczyszczone kalmary pokroić w pierścienie, dodać sól i pieprz. Oddzielnie przygotuj standardowe składniki panierki: jajko, mąkę, krakersy. Kalmary zanurzamy w mące, następnie w dobrze roztrzepanym jajku, ponownie w mące i ostrożnie panierujemy w bułce tartej.
Panierowane krążki wkładamy do zamrażarki na 10 minut – to „utrwali” kształt i ułatwi smażenie. Rozgrzej olej do 160 stopni, zanurz krążki kalmarów w oleju na 1,5 minuty. Połóż na serwetce, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z dowolnymi sosami: tatarskim, adjika, czosnkowym, kwaśną śmietaną lub ostrym sosem.
Składniki na panierowane malmary
Panierowane krążki kalmarów
Nadziewane kalmary
Wstępnie oczyść kalmary. Ziemniaki zawiń w folię i piecz w piekarniku, następnie wytnij rdzeń, wymieszaj z masłem i miękkim serem, dodaj drobno posiekaną gotowaną dymkę. Oczyszczone kalmary nadziewamy farszem, nakłuwamy wykałaczką i smażymy na patelni przez 40 sekund na złoty kolor. Ułożyć na pergaminie i wstawić do piekarnika na 5 minut w temperaturze 180 stopni. Przystawkę podawać z zielonym masłem i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki na nadziewane kalmary
Nadziewane kalmary
Smażone macki kalmarów
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż oczyszczone macki kalmarów po 30 sekund z każdej strony. Skropić zielonym olejem.
Składniki na smażoną kałamarnicę
Smażone macki kalmarów
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakugotować #kałamarnicę #nadziewane kalmary #lifehack od szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych