Sekrety powolnej kuchni: Jak przygotować wyśmienity kompot morelowy?

Kompot morelowy w powolnej kuchence

Kompot morelowy w powolnej kuchence Do przepisu

Kompot morelowy w powolnej kuchence jest bardzo łatwy w przygotowaniu. A raczej sugerujemy gotowanie w nim syropu, ponieważ jest to bardzo wygodne dla gospodyni domowej. W końcu, jeśli ugotujesz go na kuchence, będziesz musiał stać i kontrolować proces, aby cukier się rozpuścił, a następnie, aby wrzący płyn nie „uciekł” z patelni. W powolnym naczyniu syrop gotuje się sam, więc pozostaje tylko wylać go na morele w słoikach i postępować zgodnie z naszą szczegółową instrukcją. Nawiasem mówiąc, same owoce nie są poddawane osobnej obróbce cieplnej, co oznacza, że ​​​​maksymalnie zachowują witaminy i minerały. I tak właśnie jest w przypadku kompotu morelowego, który okazuje się nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godzinyGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmorele – 700–750 g woda pitna – 1 l cukier – 300 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wolnowar i niezbędne składniki do gotowania kompotu, a także słoiki. Te ostatnie należy dokładnie umyć, wysterylizować w dowolny dogodny sposób i wysuszyć, obracając na papierowych ręcznikach.

Kompot morelowy w powolnej kuchence
Kompot morelowy w powolnej kuchence ()

Krok 2

Morele umyj i delikatnie osusz papierowymi ręcznikami. Nakłuj owoce wykałaczkami, aby skórka nie pękła podczas gotowania. Przygotowane morele ciasno włóż do słoików.

Kompot morelowy w powolnej kuchence
Kompot morelowy w powolnej kuchence ()

Krok 3

Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C. Do miski wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodaj cukier. Doprowadź powolną kuchenkę ponownie do wrzenia.

Kompot morelowy w powolnej kuchence
Kompot morelowy w powolnej kuchence ()

Krok 4

Powstałym syropem zalać morele w słoikach. Przykryj je pokrywkami i odstaw na 1 godzinę. Syrop musi ostygnąć. Wlać do miski multicookera i ponownie zagotować w tym samym trybie.

Kompot morelowy w powolnej kuchence
Kompot morelowy w powolnej kuchence ()

Krok 5

Napełnij morele słoikami i poczekaj, aż ostygną. Następnie ponownie zagotuj syrop w powolnej kuchence. Wlać morele do słoików i zwinąć pokrywki. Odwróć na podwójne ręczniki i pozostaw do ostygnięcia.

Kompot morelowy w powolnej kuchence
Kompot morelowy w powolnej kuchence ()

PRZYDATNE RADY

Wygodna i łatwa jest sterylizacja słoików po kompotie morelowym w kuchence mikrofalowej. Do jednego z nich wlej minimum 3 cm wody i umieść go wewnątrz urządzenia. Sterylizować przez 3 minuty przy mocy 700–800 W.

PRZY OKAZJI

Według naszego przepisu na kompot morelowy w wolnowarze podobne napoje można przygotować z wiśni, śliwek wiśniowych, śliwek, małych nektaryn i brzoskwiń. Wyjdzie świetnie, spróbuj!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja