Sekrety kuchni: Przepis na perfekcyjnie ugotowany brązowy ryż jako dodatek do Twojego dania

Jak prawidłowo ugotować brązowy ryż jako dodatek

Jak prawidłowo ugotować brązowy ryż jako dodatek

Jak prawidłowo ugotować brązowy ryż? W końcu uważa się, że jest zdrowsza od zwykłej wypolerowanej, niemal wyrafinowanej bieli. Ryż brązowy ma subtelny orzechowy smak, ale jest gorszy od ryżu białego ze względu na gęstą, ciągnącą się konsystencję. Bardzo trudno uchwycić moment, w którym ryż jest już gotowy i można go podawać jako dodatek. Chcesz, aby ryż był kruchy i dobrze przeżuwał, ale jeśli trochę go przegapisz, ziarna będą już ugotowane i zamienią się w owsiankę. Jednak brązowy ryż stanowi wspaniałą przystawkę! Po prostu nauczmy się.

Jak prawidłowo ugotować brązowy ryż jako dodatek

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak prawidłowo ugotować brązowy ryż
  • Jak przygotować brązowy ryż
  • Jak długo gotować brązowy ryż
  • Metody gotowania brązowego ryżu (wolnowar, garnek do gotowania na parze, rondel)
  • Brązowy ryż z boku

Jak prawidłowo ugotować brązowy ryż

Cały ryż jest początkowo ryżem brązowym w jego naturalnej postaci. Ziarno ryżu składa się z trzech składników: bielma, zarodka i zewnętrznej warstwy – otrębów. Do sprzedaży trafia ryż brązowy – nie do końca obrany ze skorupki, co nadaje mu kolor i przyjemny orzechowy aromat.

Ryż biały to przetworzony ryż brązowy. Jest całkowicie pozbawiony otrębów, dzięki czemu szybciej się gotuje, łatwiej przeżuwa, usuwa się zarodki – biały ryż po usunięciu zarodków przechowuje się dłużej. Co zostało w białym ryżu? – Tylko bielmo. Zatem ryż brązowy nie jest odrębną odmianą ryżu, ale zwykłym ryżem, który nie przeszedł pełnego cyklu polerowania, aby stać się białym.

Oczywiście brązowy ryż jest zdrowszy niż biały ryż. Obejmuje to błonnik z łupiny oraz dodatkowe witaminy i mikroelementy z cennego zarodka. Ale gęstość czasami zmusza nas do porzucenia jej na rzecz bieli. Wynika to tylko z niemożności gotowania i uzyskania przyjemnej struktury.

Ryż brązowy gotuje się dłużej niż ryż biały, ale nie w sposób niekontrolowany. Jeśli pominiesz czas gotowania, zamiast puszystego ryżu otrzymasz gotowane ziarna ryżu. Prawidłowo ugotowany brązowy ryż powinien po ugotowaniu pozostać ziarnisty, o przyjemnej konsystencji i delikatnym orzechowym smaku. Ryż ten będzie doskonałym dodatkiem do mięs, drobiu i warzyw.

Jak przygotować brązowy ryż

Ryż brązowy należy zawsze opłukać przed gotowaniem, najlepiej w zimnej wodzie.
Ryż brązowy należy zawsze opłukać przed gotowaniem, najlepiej w zimnej wodzie.

Ryż brązowy należy opłukać przed gotowaniem. Płukanie ryżu w zimnej wodzie nie tylko poprawi jego strawność i smak, ale także nada mu mocniejszą konsystencję.

Namoczyć czy nie namoczyć ryżu przed gotowaniem? Debaty na ten temat toczą się od wielu lat. Niektórzy uważają, że ryż należy namoczyć, inni uważają, że nie ma to znaczenia. Jaka jest więc prawda? Czy moczenie zmiękcza brązowy ryż? W rzeczywistości namoczenie brązowego ryżu niekoniecznie sprawi, że stanie się bardziej miękki, ale może pomóc poprawić teksturę.

Namoczenie brązowego ryżu przed gotowaniem skróci czas gotowania i sprawi, że będzie delikatniejszy. Nawet namoczenie ryżu na 30 minut skróci czas gotowania o 10 minut. Po namoczeniu w wodzie usuwane są niektóre naturalnie występujące toksyny. Ale brązowy ryż jako dodatek można ugotować bez moczenia. Spróbuj namoczyć opłukany ryż przez noc przed gotowaniem. Innym razem ugotuj ryż bez moczenia. I sam zdecyduj, która opcja jest dla Ciebie bardziej akceptowalna.

Jak długo gotować brązowy ryż

Ryż można ugotować w zwykłym rondlu w 40 minut: 30 minut aktywnego gotowania i 10 minut gotowania ryżu.

Jeśli chcesz, aby ryż ugotował się szybciej, namocz ziarna przed gotowaniem. Zdecyduj, co jest dla Ciebie wygodniejsze – mocz przez co najmniej 30 minut i gotuj ryż nie przez 30 minut, ale przez 20. Lub gotuj przez 30 minut bez namaczania. W każdym razie musisz dać ryżowi czas na namoczenie, wchłonięcie pozostałej wody i oleju (jeśli go używasz).

Dotyczy to najczęstszego gotowania ryżu na patelni z wodą. Ale są inne sposoby gotowania ryżu, a wtedy czas będzie inny.

Metody gotowania brązowego ryżu (wolnowar, garnek do gotowania na parze, rondel)

Ryż brązowy można gotować na kuchence, w powolnej kuchence lub na parze.
Ryż brązowy można gotować na kuchence, w powolnej kuchence lub na parze.

Dzięki nowoczesnym urządzeniom płatki zbożowe można gotować nie tylko w rondlu. Z pomocą przyjdą Ci multicooker i podwójny kocioł. Tak, a na zwykłej patelni ryż można ugotować na 2 sposoby.

Najprostszym i najczęstszym sposobem gotowania ryżu jest gotowanie ryżu w pojemniku, który jest zawsze pod ręką, czyli w rondlu. Można to zrobić na kilka sposobów:

Umyty ryż włożyć do rondla, zalać zimną wodą w proporcji 1 część brązowego ryżu na 2 części wody, dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 30 minut (jeśli ryż był wcześniej namoczony, to 20 minut). Po zakończeniu wyłącz ogień, przykryj patelnię z ryżem ręcznikiem i odstaw ryż na 10 minut. Jeśli chcesz, pod koniec gotowania dodaj masło i ulubione przyprawy. Jeśli mierzysz w filiżankach, 1 szklanka ryżu i 2 szklanki wody dają 3 szklanki puszystego brązowego ryżu. Ryż można ugotować w dużej ilości wody – weź np. 1 szklankę ryżu 56 szklanek wody. Gotuj przez 30 minut, następnie spuść wodę przez durszlak i pamiętaj, aby pozwolić ryżowi odpocząć.

Multicooker/naczynie do gotowania na parze zwykle ma funkcję „Ziarna”, „Ryż”, „Pilaw”. Opcje te pozwalają przygotować puszysty brązowy ryż jako dodatek.

Wlej odrobinę oleju roślinnego na dno miski multicookera do gotowania ryżu. Umyty i ewentualnie namoczony ryż włóż do wolnowaru, dodaj sól i zalej wodą w proporcji 1:2. W trybie gotowania płatków zbożowych lub ryżu brązowy ryż będzie gotowany przez 30 minut35 minut, w zależności od tego, czy płatki były wcześniej namoczone. Pod wpływem pary powstałej podczas gotowania ryż paruje i staje się miękki i kruchy.

Brązowy ryż z boku

Dla osób prowadzących zdrowy tryb życia brązowy ryż jest idealnym posiłkiem. Ryż brązowy można przygotować w dowolny sposób, byle efekt końcowy był puszysty i ciągnący się. Wszystko inne już jest – smak i magiczny orzechowy aromat. Kawałek masła lub odrobina oleju roślinnego, ulubione przyprawy – a ten dodatek do brązowego ryżu można podawać z dowolnym mięsem, drobiem i warzywami. Czy lubisz chrupać? Ryż możesz usmażyć przed podaniem: orzechowy aromat stanie się bardziej wyrazisty.

Ryż brązowy jako dodatek można podawać ze smażoną cebulą i marchewką, smażonymi grzybami, brokułami, dynią i zielonym groszkiem. Dodatek z brązowego ryżu będzie błyszczał nowymi kolorami smakowymi.

Przy okazji. Ryż brązowy ma indeks glikemiczny na poziomie 50, natomiast biały ryż basmati (jedna z najpopularniejszych odmian) ma indeks 67. Oczywiście ryż brązowy wygrywa z żywieniowego punktu widzenia.

Uwaga dla właściciela. Spróbuj dodać do przystawki brązowego ryżu świeże zioła – kolendrę, pietruszkę lub zieloną cebulę, lekki aromat cytrusowy – skórkę cytrynową lub pomarańczową. Dobrym pomysłem jest dodanie na wierzch przystawki odrobiny startego parmezanu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryż #dania z ryżu #ryż brązowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja