Sekrety kuchni: Odkryj techniki i czas potrzebny do idealnego smażenia krewetek

Jak i jak długo smażyć krewetki

Jak i jak długo smażyć krewetki

Krewetki to drogi produkt i szkoda byłoby je zepsuć niewłaściwym przygotowaniem. Ale jest dobra wiadomość! Spoiler: jeśli prawidłowo usmażysz krewetki, zajmie to bardzo mało czasu, a wynik na pewno Ci się spodoba. A teraz szczegóły.

Smażone krewetki

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Ogólne zasady selekcji i przygotowania krewetek
  • Jak i jak długo smażyć mrożone krewetki (obrane i w skorupkach)
  • Jak i ile smażyć duże krewetki na patelni (król i tygrys)
  • Jak smażyć krewetki z czosnkiem (z sosem sojowym i bez)
  • Jak i ile smażyć krewetki w cieście
  • Jak grillować krewetki

Przyszedłeś więc do sklepu, żeby kupić krewetki. Jaki jest Twój cel? Twoja decyzja będzie od tego zależała. Rozwiążmy to.

Ogólne zasady selekcji i przygotowania krewetek

Wybierz krewetki w opakowaniu, które wskazuje rodzaj produktu, datę produkcji i datę ważności
Wybierz krewetki w opakowaniu, które wskazuje rodzaj produktu, datę produkcji i datę ważności

Jeśli planujesz usmażyć krewetki i dodać je do sałatki lub przystawki, wybieraj małe (50-100 sztuk na kilogram – taka informacja powinna znajdować się na opakowaniu). Nawiasem mówiąc, małe krewetki zwykle znajdują się w zimnych wodach. Ale w ciepłe dni łapią duże – tygrysie lub królewskie, dochodzące do 25 cm długości! Te aż proszą się o ułożenie na grillu lub patelni, a potem stają się zupełnie samodzielnym daniem.

Jakie krewetki najczęściej można znaleźć w naszych sklepach? W większości mrożone. Można zobaczyć wiszące, najczęściej bezimienne: są bardzo kuszące cenowo. Jednak za te pieniądze ryzykujesz zakup dużej ilości lodu, śniegu i, niestety, owoców morza, które były wielokrotnie zamrażane i rozmrażane.

Dlatego lepiej jest preferować krewetki w opakowaniach ze specjalnym „okienkiem”, w którym widoczny jest wygląd zawartości. Oczywiście warto sprawdzić datę produkcji i datę ważności. I jeszcze jedno: dokładnie przeczytaj informacje na etykiecie, aby zrozumieć, jaki rodzaj krewetek zamierzasz kupić – świeże mrożone czy gotowane mrożone. Od tego zależy sposób i czas ich przetwarzania.

Marynowanie krewetek przed smażeniem nie jest konieczne, ale można. Odpowiednie jest do tego białe wytrawne wino, sok z cytryny i sos sojowy. Suszone zioła nie są zabronione. Krewetek nie trzeba dokładnie moczyć w marynacie, wystarczy pozostawić je na 5–10 minut w temperaturze pokojowej. Następnie przystąp do smażenia, najlepiej na mieszance oliwy i masła. I jeszcze jedno: czosnek często dodaje się do oleju podczas smażenia krewetek. Zazwyczaj goździki lekko spłaszczamy płaską stroną dużego noża, podsmażamy na patelni przez 3 minuty, a następnie wyrzucamy. Dzięki temu olej nabiera bogatego aromatu, który przenosi się na krewetki.

Jak długo smażyć krewetki? Największe okazy będą gotowe za 10 minut. W przypadku małych i średnich obranych krewetek wystarczy 5-6 minut. Ale najpierw najważniejsze.

Jak i jak długo smażyć mrożone krewetki (obrane i w skorupkach)

Nieco wyżej powiedzieliśmy, że w naszych sklepach najczęściej znajdziemy mrożone krewetki. Ponadto gotowane mrożone i świeże mrożone. Dość łatwo je rozróżnić: te pierwsze są różowe lub czerwonawe, drugie szare lub zielonkawe. Wiele osób nawet nie zastanawia się nad tą różnicą i gotowane poddaje dodatkowej obróbce cieplnej, podczas gdy można je po prostu rozmrozić i zjeść. Można też zalać na 10 minut bardzo gorącą wodą, odcedzić na durszlaku i zjeść.

Czy chcesz usmażyć te krewetki? Zrób to tak szybko, jak to możliwe! Na patelni rozgrzej olej, dodaj krewetki i smaż na dużym ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty. Tylko do zrumienienia. Pamiętaj, że krewetki powinny być luzem na patelni, dlatego użyj dużej patelni lub smaż partiami.

Świeżo mrożone krewetki przekładamy na durszlak lub sito i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (możliwe jest na całą noc). Takie delikatne rozmrażanie pozwoli zachować soczystość krewetek. Następnie postępuj analogicznie jak w przypadku gotowanych: na patelni rozgrzej oliwę, dodaj owoce morza i smaż na dużym ogniu przez 6-8 minut. Nawiasem mówiąc, podczas obróbki cieplnej szare, niepozorne krewetki zamienią się w apetyczne różowe.

Wszystkie te wskazówki dotyczą obranych krewetek. Zamrożone krewetki w skorupkach również należy rozmrozić w lodówce, następnie smażyć je na oliwie przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Jak i ile smażyć duże krewetki na patelni (król i tygrys)

Duże krewetki smażą się nieco dłużej niż zwykle, dlatego najlepiej je zamarynować przed smażeniem.
Duże krewetki smażą się nieco dłużej niż zwykle, dlatego najlepiej je zamarynować przed smażeniem.

Krewetki te są dość duże (mogą osiągnąć 25 cm długości), więc smażenie ich zajmie nieco więcej czasu niż małych. Takie owoce morza podawane są zazwyczaj jako danie główne, uzupełnione ziołami i świeżymi warzywami. Oznacza to, że możesz „popracować” nad smakiem krewetek. Przykładowo marynować: włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać i pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Można dodać posiekany czosnek lub suszone zioła. Następnie włóż na patelnię z rozgrzaną oliwą i smaż, obracając, przez 10–11 minut.

Jak smażyć krewetki z czosnkiem (z sosem sojowym i bez)

W Hiszpanii i Włoszech czosnek uważany jest za uznanego „towarzysza” krewetek. Nie ma powodu nie zgodzić się z tymi, którzy o owocach morza wiedzą prawie wszystko! Dlatego dodanie czosnku na patelnię podczas smażenia krewetek jest nie tylko możliwe, ale także konieczne.

Robią to na 2 sposoby. W pierwszym przypadku rozgniecione goździki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i mocno je przyrumieniamy. Następnie łapie się je łyżką cedzakową i wyrzuca, a krewetki smaży się na powstałym aromatycznym oleju.

Drugi sposób polega na dodaniu posiekanego czosnku do prawie ugotowanych smażonych krewetek. Mieszaj i podgrzewaj przez kilka minut. Okazuje się też bardzo smaczne.

Czy można sprawić, że smażone krewetki czosnkowe będą jeszcze smaczniejsze? Oczywiście, jeśli dodasz do patelni trochę sosu sojowego na 5 minut przed jej gotowością. Dzięki temu powinien niemal całkowicie odparować, nadając krewetkom ciekawy smak i apetyczny karmelowy kolor.

Jak i ile smażyć krewetki w cieście

Krewetki w cieście należy smażyć w głębokim tłuszczu z dużą ilością oleju roślinnego
Krewetki w cieście należy smażyć w głębokim tłuszczu z dużą ilością oleju roślinnego

Spróbuj ugotować krewetki w cieście. Jajko ubić ze 100 ml bardzo zimnej wody i 60 g mąki. Dodać sól, pieprz, wymieszać. Przygotuj krewetki (najlepiej średniej i dużej wielkości), zanurz je w cieście i usmaż na dużej ilości rafinowanego oleju roślinnego. Przypominamy, że jeśli zamierzasz użyć mrożonych, należy pozwolić im na powolne rozmrażanie. Umieść gotowe smażone krewetki w cieście na kilku warstwach ręczników papierowych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

Jak grillować krewetki

Najbardziej letnim sposobem gotowania krewetek jest grillowanie. Największe okazy przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z czosnkiem, przepuszczonym przez prasę, doprawiamy solą, mielonym czarnym pieprzem i np. suszonym oregano. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Następnie połóż na grillu i smaż z obu stron przez 5 minut.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #krewetkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja