Sekrety kuchni: Odkryj, jak profesjonalnie pokroić leszcza i przyrządzić z niego pyszne dania

Jak pokroić leszcza i co z niego ugotować

Jak pokroić leszcza i co z niego ugotować

Uważa się, że leszcza można łowić przez cały rok, ale zimą jest on nieaktywny, więc takie połowy raczej nie będą udane. Wiosna to już inna sprawa – lody topnieją, woda się nagrzewa, a po zimie ryby chętnie połykają przynętę. Jeśli więc wybieramy się nad rzekę z wędką, przydaje się wiedza, jak prawidłowo pokroić leszcza i co można z niego ugotować.

Jak pokroić leszcza i co z niego ugotować

O czym porozmawiamy w artykule

  • Jak czyścić leszcza
  • Metody krojenia: całe i filetowane
  • Jak gotować leszcza
  • Leszcz pieczony w śmietanie

Jak czyścić leszcza

Przed cięciem rybę należy usunąć z łusek. Zwykle trzeba potem długo myć ręce i kuchnię. Jeśli łuski nie od razu odpadną, nie należy zbyt mocno uderzać nożem w to miejsce – można zerwać skórkę, a podczas smażenia nie będzie już równomiernie złocistej skórki. Istnieje kilka sprytnych sposobów dokładnego czyszczenia leszcza.

  • Włóż głowę ryby do worka i wyczyść ją, trzymając ją za ogon. Wszystkie wagi pozostaną w torbie. Aby ogon ryby nie wyślizgnął się z rąk, owiń go papierowymi ręcznikami lub użyj specjalnego zacisku, dobrze jest też założyć cienkie, materiałowe rękawiczki.
  • Napełnij miskę odpowiedniej wielkości wodą – powinna być ledwo ciepła. Umieść tam rybę, przytrzymaj ją za ogon i usuń łuski. Nie rozleci się, ale pozostanie pod wodą.
  • Rybę włóż do zlewu i zalej wrzątkiem – najwygodniej zrobić to z czajnika. Łuski urosną i będzie łatwiej je oddzielić. Ważne jest, aby nie prześwietlać leszcza w gorącej wodzie i nie wylewać go na dłużej w jedno miejsce, w przeciwnym razie skóra ryby zacznie się łuszczyć.
  • Kup skrobaczkę do ryb – istnieją modele ze specjalnym pojemnikiem: cały nadmiar gromadzi się tam, zamiast rozrzucać się na boki.

Metody cięcia

Przy strzyżeniu leszcza wykonuj cięcie od płetwy ogonowej do głowy. Usuń wszystkie wnętrzności przez nacięcie
Przy strzyżeniu leszcza wykonuj cięcie od płetwy ogonowej do głowy. Usuń wszystkie wnętrzności przez nacięcie

Leszcz można przygotować na różne sposoby – smażąc, piecząc, robiąc z niego zupę rybną. Opcja krojenia zależy również od wybranego przepisu.

Całe cięcie nadaje się, jeśli zamierzasz upiec doradę w piekarniku lub ugotować zupę rybną, krojąc tuszę na duże kawałki. Użyj nożyczek kuchennych, aby odciąć płetwy. Za pomocą ostrego noża wykonaj nacięcie od płetwy ogonowej do głowy. Usuń całe wnętrze przez nacięcie. Można użyć łyżki.

Usuń skrzela. Jeśli ryba jest mała, jej skrzela są zwykle miękkie, giętkie i można je usunąć ręcznie. Jeśli natkniesz się na duży okaz, skrzela mogą być kolczaste. W takim przypadku postępuj w następujący sposób:

  • podnieść wieczko i odciąć nożem skrzela od góry, przesuwając ostrze po całej długości i starając się wykonać nacięcia na wskroś;
  • opuść nóż na dół i odetnij wędzidełko łączące skrzela z głową;
  • powtórz tę czynność z drugiej strony, usuń nadmiar i opłucz rybę zimną wodą.

W razie potrzeby możesz usunąć głowę leszcza. Aby to zrobić, znajdź miejsce za pokrywą skrzelową, gdzie nie ma kości. Wbij w to miejsce nóż i wykonaj schludne nacięcie w kierunku brzucha. Powtórz to samo po drugiej stronie. Następnie wykonaj nacięcie u góry i obróć główkę tak, jakbyś ją przekręcała – łatwo oddzieli się od tuszy.

Filetowanie To wcale nie jest skomplikowana operacja. Po prostu nie spiesz się.

  • Usuń łuski z ryby, połóż ją na desce i nożyczkami wykonaj nacięcie za osłonami skrzelowymi w kierunku brzucha.
  • Ostrożnie natnij brzuch aż do płetwy ogonowej, ale nie wbijaj ostrza zbyt głęboko – w przeciwnym razie istnieje ryzyko uszkodzenia pęcherzyka żółciowego.
  • Przytnij płetwy brzuszne i usuń wnętrzności.
  • Weź nóż z długim ostrym ostrzem, włóż go w nacięcie wykonane nożyczkami i przebij grzbiet leszcza.
  • Przesuwaj nóż w stronę ogona ściśle równolegle i jak najbliżej kręgosłupa, drugą ręką naciskając rybę od góry.
  • Odwróć leszcza na drugą stronę i w ten sam sposób wyjmij drugi filet. Kość kręgową i głowę po usunięciu skrzeli można wykorzystać do zupy, a filet można usmażyć. Pamiętaj tylko, aby usunąć pozostałe kości pęsetą.

Leszcz pieczony w śmietanie

Leszcz równie dobrze nadaje się do zupy rybnej, pieczenia, smażenia i wędzenia. Porozmawiajmy o jednym z najprostszych i najszybszych sposobów. Najlepiej jest mieć małą rybę, tak aby w całości zmieściła się na patelni. Najpierw musisz usunąć łuski, skrzela i wnętrzności, ale możesz opuścić głowę.

Leszcz pieczony w śmietanie
Leszcz pieczony w śmietanie

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • leszcz – 3 szt. (po 600 szt800 gramów)
  • śmietana – 400 g
  • cytryna – 1 szt.
  • mąka – 6 łyżek. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny
  1. Oczyść i wypatrosz rybę. Wykonuj częste nacięcia nożem po obu stronach. Tusze skrop sokiem z cytryny.
  2. Doradę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i strząśnij jej nadmiar.
  3. Smażyć na patelni w oleju roślinnym po obu stronach na złoty kolor, 5 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym lub folią. Rybę posmaruj z obu stron kwaśną śmietaną, ułóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na 35 minut.
  6. Gotowe danie podawaj z ziołami i warzywami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #leszczPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja